Jaka promjena pred nama: obilan snijeg u Gorskom kotaru i olujna bura na Kvarneru

null
Danas je bilo promjenjivo oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja, što je samo “zatišje” pred jaču promjenu vremena koja nam slijedi. Ciklona iz zapadnog Sredozemlja noćas će se polako premještati prema Italiji. Sutra u jutarnjim satima očekuje se postupno jače naoblačenje, uz mjestimice slabu kišu. Zbog približavanja ciklone kiša će biti nešto izraženija u drugom dijelu dana.

U noći s četvrtka na petak oborine u daljnjem jačanju, vjetar će s južnih i istočnih smjerova okrenuti na sjeverne, uz postupan pad temperature zraka. S padom temperature zraka kiša će postupno prijeći u snijeg u višim predjelima Gorskog kotara, a zatim će se snježna granica prema jutru spuštati i u niža područja.

Tijekom petka slijedi glavnina oborina, a oborine će biti najizraženije u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Na području Gorskog kotara očekuje se obilan snijeg, kojeg može pasti i do 50 centimetara. U riječkom i vinodolskom zaleđu od sredine dana iznad 500 metara nadmorske visine kiša će prijeći u snijeg, uz mogućnost formiranja tanjeg snježnog pokrivača. Uz daljnji pad temperature zraka prema poslijepodnevnim i večernjim satima, snijeg nošen burom može se spustiti do 300 metara nadmorske visine, ali uglavnom bez zadržavanja na tlu. Zapuhat će umjerena do jaka bura ponegdje s olujnim udarima, koja će nažalost dosta posušiti vlažnost zraka a samim time i smanjiti količinu oborina.

Ciklona će u večernjim satima odmicati sve južnije od nas, pa će prema večeri oborine polako slabiti osobito u primorju, a do ponoći ponegdje i prestati. U subotu u primorju promjenjivo oblačno uz mogućnost za malo oborina u jutarnjim satima. Sredinom dana djelomično razvedravanje i još malo hladnije. Na području Gorskog kotara očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme uz povremen slab snijeg.

Tijekom nedjelje promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i uglavnom bez oborina, dok još vrlo malo snijega može biti samo u Gorskom kotaru.

Ipak teško je očekivati snijeg u primorju ispod gore navedenih nadmorskih visina, jedino ako bura donese pokoju pahulju, ali to je zanemarivo. U večernjim i noćnim satima temperatura zraka će još pasti ali će oborine slabiti i polako prestati koje bi eventualno donijele snijeg i još niže predjele. Ostavit ćemo još do sutra otvorenu i tu mogućnost, da se možda i zabijele viši dijelovi grada, jer ulogu igraju doslovno nijanse. Svakako ćemo Vas izvjestiti ako dođe do nakavih promjena.

Ali tu očito nije kraj, jer prema prognostičkim materijalima vidi se formiranje nove ciklone početkom idućeg tjedna. Više o tome tijekom vikenda.

Foto:Dubrovački.hr

Sličan sadržaj