Zima bez zime: Gorani uglavnom ne plaču za snijegom i ledom

Ovakve vremenske prilike s temperaturama koje su bliže dvoznamenkastoj brojci Celzija u plusu, no što klize prema nuli, zaista su za goranske prilike rijetkost

DELNICE Najava pada temperature i manjih količina snijega koji bi predstojećeg vikenda trebao zabijeliti Gorski kotar ne mogu prekriti činjenicu da je gotovo cijeli siječanj ove godine na području Gorskoga kotara prošao bez značajnijih snježnih oborina.

Ovakve vremenske prilike s temperaturama koje su već poduže bliže dvoznamenkastoj brojci Celzija u plusu, no što klize prema nuli, zaista su za goranske prilike rijetkost pa se već sada analiziraju posljedice ove zime bez zime. A one su različite – ima negativnih, ali i pozitivnih.

Od onih loših u prvom je planu činjenica da nedostatak snijega možda u najvećoj mjeri pogađa turizam Gorskoga kotara jer bez snježnog pokrivača zaista nema zimskog turizma pa stoga svi hoteli, skijališta i ugostiteljski objekti bilježe znatno manji promet od onih zima kad snijega ima, bar malo.

Nadalje, nedostatak hladnih dana negativno utječe na sva ona goranska kućanstva koja se tradicionalno bave pripravom suhomesnatih proizvoda. Naime, proces sušenja na dimu, vjetru i niskim temperaturama ozbiljno je ugrožen toplom zimom pa je već počelo dolaziti i do uništavanja nekih suhomesnatih proizvoda, a to znači da uložena sredstva vjerojatno neće biti vraćena pa će umjesto korištenja vlastitih šunkica i kobasica mnogi morati u mesnice i trgovine.
Kome fali led

Treći minus ovih temperatura u plusu svakako je činjenica da ovako toplo vrijeme šteti svima čije je zdravlje ovisno o promjenama vremena. Meteoropati, kronični bolesnici, tlakaši i ostali koji se teže privikavaju na pretoplu zimu pate zbog ovog iskakanja prirode iz uobičajene kolotečine pa nije rijetkost čuti kako, pogotovo stariji ljudi, kažu kako im fali prava ledena goranska zima.

No, to bi uglavnom bilo sve negativno kad je riječ o lošim stranama ovogodišnje »havajske zime« koja ove 2014. godine vlada ne samo Gorskim kotarom. Od pozitivnih posljedica spomenimo najprije onu vezanu uz život pojedinaca.

Naime, u ovo doba godine Gorani tradicionalno od ranog jutra muku muče s čišćenjem snijega. Najprije od kućnih ili vrata zgrade do prometnice, potom treba osloboditi automobil, a zatim za one koji bez njega ne mogu na posao ili s posla kreće avantura prijevoza na posao ili s posla.

I sve je to još dobro ako stalno ne padaju, kao što je to bilo prošle zime, novi centimetri snijega. Netko tko nije probao u prethodnoj rečenici opisane muke pojma nema kako je lijepo i slatko sredinom siječnja iz zgrade, stana ili kuće odšetati do automobila bez lopate!

Nedostatak ovih klasičnih »zimskih radosti« sretnim čini većinu Gorana i zbog toga što će štete na krovištima i prozorima biti manje, već sada su bitno manji i troškovi grijanja, cijele su ostale zimske čizme i jakne, općenito – puno se manje potrošilo.

Sretni su i zadovoljni kad vide ulice i ceste bez snijega čelnici goranskih općina i gradova koji su prošle zime iz svojih proračuna samo za čišćenje prometnica bili primorani izdvojiti toliko novaca da je župan Primorsko-goranske županije morao proglasiti elementarnu nepogodu.

Od snijega ni »s«

Upravo stoga svih devet goranskih lokalnih samouprava u proračunima za ovu godinu planirale su znatna izdvajanja za poslove čišćenja prometnica pa ih sada to što od snijega za sada nema ni »s« itekako raduje, jer je do sada već sačuvana poprilična količina za tu svrhu namijenjenih novaca.

Naravno, daleko je još kraj zime i lako je moguće da će već ovog vikenda na teren morati mehanizacija za čišćenje snijega, kao što je moguće i da nas veljača podari kojim metrom snijega.

No, čak da tako i bude, određena lijepa svota novca već je ušteđena i logično je pretpostaviti kako će po kraju zime sve goranske općine i gradovi imati ugodnu obvezu preraspodjele viška sredstava predviđenih za čišćenje snijega.

Napokon, dani bez snijega na ruku nedvojbeno idu i svima koji još uvijek izvode građevinske radove. Prvi među njima su djelatnici GP »Krk« koji marljivo rade na izgradnji sportske dvorane u Ravnoj Gori pa je već sada sigurno da će u novu školsku godinu u rujnu 2014. godine ravnogorski školarci krenuti s novom suvremenom sportskom dvoranom.

Određene graditeljske aktivnosti bilježimo još i na području Vrbovskog i Broda na Kupi a ne miruje se ni u goranskim šumama gdje se – istina nešto smanjenim intenzitetom – i dalje radi na sječi i odvozu drva. I tu će, očigledno je, manjak snijega donijeti višak koristi.

Tekst: Novi list
Foto: Novi list

Sličan sadržaj