Jaki grmljavinski pljuskovi u dijelovima PGŽ, tuča i snijeg zabijelili Gorski kotar, proglašeni zimski uvjeti! (FOTO)

Čini se kako plaćamo ceh izostanku prave zime, i to sada kad se već uveliko razmišlja o dolasku ljeta, do čijeg klimatološkog početka ima manje od 20 dana. Priroda je prepuna iznenađenja pa nam je tako servirala još jedno u nizu – pada snijeg u Gorskom kotaru i proglašeni su zimski uvjeti na dionici A6, od Kikovice do Delnica!

Za ovakav razvoj događaja, glavni je krivac izražena hladna fronta, u sklopu izraženog poremećaja daleko na sjeveru Europe, nad Skandinavijom. Ona se tijekom nedjelje približavala našem području, donoseći grmljavinska nevremena Italiji, Sloveniji i Austriji.

Satelitska snimka

Prikaz grmljavine

Tuča je zabijelila dijelove Slovenije

Dok je fronta sjevernije od nas donijela zahlađenje, kod nas su još uvijek temperature bile visoke.

Iza 19h formirala se intenzivna grmljavinsko-oborinska pruga

A prema 22h oborine su već polako zahvaćale Kvarner

Ravna Gora prije dolaska fronte, Dario Dee

Iza 23h jak pljusak s grmljavinom zahvatio je riječko područje i dobar dio Kvarnera, a u dijelovima Rijeke padala je i tuča. Ipak, glavnina tuče pala je u Gorskom kotaru, a bila je toliko intenzivna da se i cesta zabijelila.

Čvor Ravna Gora ubrzo je dobio i snijeg

Snijeg u Delnicama zabilježili smo i mi (Marin/RIMETEO)

Kao i Marin Gerić

Rijeka, foto: Hrvoje Saršon

Rijeka, foto: Gianni V.

S prolaskom fronte bilo je i prolazno jakog vjetra pa je dolazilo i do zabrana na Krčkom mostu. Lokalno je palo i preko 20 mm kiše, posebno u istočnom riječkom zaleđu i u Gorskom kotaru uz Kupu.

Temperature su se doslovno strmoglavile. Dok ovo pišemo u Gorskom kotaru su oko nule ili tek malo iznad, a na Kvarneru od 7 do 13°C.

Oborine su odmaknule. Na dijelu sjevernog Jadrana već se djelomično razvedrilo, a vedrina će do jutra zahvatiti i cijelo područje Kvarnera. U poslijepodnevnim satima novo naoblačenje uz mogućnost uglavnom slabih oborina.

Bit će ovo tjedan u kojem će se izmjenjivati prolasci fronti s dosta kiše, a nove jače oborine stižu već u utorak. Sve to s ispodprosječnim temperaturama za doba godine.

Sličan sadržaj