Jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo splitsko područje! Oborinski rekordi u susjedstvu!

splittuca_dalmacijanews

Ova zima nas više ne može iznenaditi jer u njoj je bilo svega, padali su brojni rekordi, ali neugodne vremenske (ne)prilike se sve češće događaju, možda i previše često. Tako su se i u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima dogodile vremenske neprilike na splitskom području, točnije na njegovom istočnom dijelu.

Olujni oblak oko 5 sati ujutro razvio se između Šolte i Brača, a za manje od sat vremena već se premjestio nad grad Split i njegovu okolicu. Navedeno područje pogodilo je intenzivno grmljavinsko nevrijeme s oborinama, da bi se nevrijeme nešto kasnije proširilo i na šire mosorsko područje, gdje je donijelo najjaču tuču u posljednjih nekoliko godina. Najviše tuče palo je na području Žrnovnice, gdje su nanosi bili veći od 10 centimetara. Dojam je bio kao da je pao snijeg.

Prema dostupnim podatcima, do 7 sati jutros najviše oborina palo je na području Dalmacije, pa tako u Konavlima  je posvuda palo preko 40 mm, u Dubrovniku preko 30 mm oborina, itd.

Ali nisu samo naša područja pogođena nevremenima i obilnim oborinama, i naši susjedi nisu pošteđeni. Rekordne oborine zabilježene su i na području Crne Gore i južne Srbije.

U posljednjih 48 sati u nekim krajevima Crne Gore pala je ekstremna količina oborine. 6. i 7. ožujka palo je i više od 200 litara kiše, a na većini meteoroloških postaja u posljednja 24 sata palo je više od 100 litara kiše.

Fronta koja je neumorno natapala dio Crne gore, ekstremne oborine je donijela i jugozapadu Srbije. Na nekim meteorološkim postajama zabilježeni su novi dnevni rekordi za ožujak, koji su čak i dvostruko viši od prethodnih.

Što li nam još donosi ova kalendarska zima? U njezinih preostalih 14 dana može se oboriti i još koji rekord!

Naslovna: Dalmacijanews

Sličan sadržaj