Vremeplov: Bilo je to godine ´76. i to 52 cm!

snijeg-za-pamćenje

Snijeg u samom centru Rijeke nije česta pojava. Za takvo nešto puno stvari se mora poklopiti, od pritjecanja hladnog zraka do prijevremene naoblake koja će spriječiti sunce da povisi temperaturu. No ima tu još dosta okolnosti koje se moraju dogoditi da nam se Rijeka zabijeli.

Za konkretnije snježne oborine na širem riječkom području idealna sinoptička situacija bi bila, da imamo anticiklonu sa središtem između Skandinavije i Velike Britanije koja bi s prednje strane već osigurala dovoljnu količinu hladnog zraka sve do Sredozemlja, a toplijem zraku s Atlantika zatvorila put nad naše područje. Uz to bi se trebala formirati ciklona oko Genovskog zaljeva, koja bi se produbljavala i premještala prema sjevernom Jadranu sa svojim središtem ispod kvarnerskih otoka, a to bi negdje u prijevodu značilo do Senja jugo, od Senja bura. Zbog već prisutnog hladnog zraka nad našim područjem i relativne blizine ciklone, a ipak ne toliko preblizu da podigne temperaturu zraka, takav raspored baričkih sustava bi uzrokovao konkretnije i vjerojatno obilne snježne oborine, uz konstantan dotok hladnog zraka i vlage bez olujne bure. sve dok ciklona ne bi krenula prema južnom Jadranu. Tada bi oborine postupno slabile, a bura bila u jačanju.

Ipak, događale su se spomenute situacije kroz povijest, bile su rijetke, ali su se događale, posljednji puta 23. veljače 2013. kada je palo za veljaču rekordnih 17 cm.

U povijesti je bilo snijega čak i u ožujku, a upravo rekordan snijeg, “snijeg svih snjegova” zabilježen je 10. ožujka 1976. godine. Ako na tek malo zasnježenoj podlozi u Rijeci sve stane, suvišno je govoriti što je bilo toga dana s preko pola metra snježnog pokrivača. Istina, promet je bio rijeđi, ali nenavikloj Rijeci pola metra snijega bio je pravi šok.

I danas stoji tih 52 cm kao stup na grafikonu liste svih snjegova, kao najveći zabilježen snijeg koji je od početka mjerenja izmjeren u Rijeci.

Teško je reći hoćemo li ikada imati više prilike to doživjeti, ali priroda je nepredvidljiva. Nakon “ledenog doba” u prvoj polovici veljače 2012. godine, sve je moguće.

 

 

Novi List, ožujak 10., 1976.

Novi List_9 ožujak 1976

ni prognoza nije ružičasta

Sinoptička situacija toga dana

Izvor slika: RIMETEO arhiva i meteo-info

Sličan sadržaj