Je li SSW neizbježan? / Modeli daju dramatično povećanje snježnog pokrivača u Europi u skoroj budućnosti

gfsnh-10-6

Zahuktavaju se stvari i to sve izraženije prema zimskom scenariju u Europi. U jednom od naših tekstova, vezanim uz rubriku RIMETEO škola, objasnili smo sve vezano uz ulogu stratosfere u dolasku hladnoće.

Ako ste ih propustili prisjetiti ih se možete na sljedećim poveznicama:
O POLARNOM VRTLOGU
STRATOSFERA

SSW nije ništa drugo nego zatopljenje u stratosferi, koje, ako ste pročitali naša dva teksta iz poveznice, ne mora nužno voditi i sigurnom zahladnjenju. Osim toga prate se još wave1 i wave2 aktivnost, Heat Flux, AO indeks, QBO indeks itd. Jednom drugom prilikom ćemo predstaviti i ova dva parametra za praćenje aktivnosti polarne ciklone.

Činjenica je da su ove godine zbivanja u stratosferi uranila, jer čak da su počela u prosincu, i tada bi se radilo o uranjenim aktivnostima.

U stratosferi nad Sibirom primjetno je zatopljenje, što se može vidjeti iz slike ispod naslova, gdje je zatopljenje označeno svjetlijom bojom. Polarna ciklona još je uvijek prilično kompaktna iako je prisutna wave1 aktivnost (dislociranje polarne ciklone).

U prilog takvom razvoju događaja idu i karte pokrivenosti snijegom koje otkrivaju da bi moglo doći do značajnog povećanja snježne površine u Europi.

Spustimo se sada u troposferu, karta modela GFS za 25. studenog (slika ispod). Vidljiva je anticiklona nad Skandinavijom i Velikom Britanijom, uz nešto aktivnije Sredozemlje. Da se malo proširi kadar vidjeli bi da postoji prisutnost Sibirske anticiklone.
To konkretno znači da bi ovakav razvoj situacije, ostvari li se, hladnoću donio prvenstveno istoku Europe, a nešto bi došlo i do našeg područja.

Sve ovisi o položaju blokirajuće anticiklone nad Britanskim otočjem i Skandinavijom, jer pomak istočno ili zapadno znači i promjenu sinoptičke situacije.

gfs-0-204

Svakako trend postoji, a za daljnji razvoj situacije treba još pričekati.

Sličan sadržaj