Nedjeljne (večernje) grmljavinske nestabilnosti (FOTO) / Tijekom ponedjeljka obilna kiša i udari juga do 110 km/h!

Nestabilno vrijeme nastavilo se i u dane vikenda, a čak je i tijekom subote lokalno u PGŽ palo i do 30 mm kiše, posebno na jugu županije i u Gorskom kotaru.

Nedjelja je veći dio dana bila bez nekih zamjetnijih oborina, uz prisutnost čak i duljih sunčanih razdoblja na Kvarneru pa se temperatura penjala i do 20°C, dok u Gorskom kotaru uz oblačnnije vrijeme, nije prelazile više od 10°C.

Vedrina nad sjevernim Jadranom dovela je do stvaranje dodatne energije za nastajanje olujnih oblaka na području sjevernog Jadrana. Već do kasnijeg poslijepodneva, kišni su oblaci stigli do jugozapada Kvarnera, a bila je prisutna i pojava grmljavine.


Već oko 18h, jači pljuskovi i grmljavina zahvatili su gotovo cijeli Cres i južne dijelove Krka.


Do 19:30 već je bilo zahvaćeno riječko područje i Gorski kotar, a ponovno je lokalno bilo i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti.

Kasnije navečer vrijeme se uglavnom smirilo, a ukupno je od navedenih nestabilnosti palo i do 30 mm kiše.

U ostatku Hrvatske nedjelja je također ponudila dosta sunca. Na kraju su se temperature dizale i do 23°C u Dalmaciji, a u unutrašnjosti uglavnom do 20°C.
U večernjim satima osim na Kvarneru nestabilnosti je bilo i na području Zadra te srednjodalmatinskih otoka.

Ispod pogledajte neke od fotografija koje smo dobili tijekom nedjelje, a ispod fotografija nastavljamo dalje sa pregledom očekivanog razvoja vremena idućih dana.

Saršoni, Slavica Stanković

Rijeka, Dražen Suvić

Rijeka, foto: Eni Brušnjak

Na sinoptičkoj slici koja se očekuje za ponedjeljak vidljivo je da će ponedjeljak biti vrlo zanimljiv dan u PGŽ. Vidljivo je prostrano ciklonalno polje koje se pruža sve od Engleske do Sredozemlja.
web_fronte_sutra12

Zbog toga će se u Ligurskom moru stvoriti ciklonalni centar koji će preko Italije doći i do sjevernog Jadrana donoseći kišu i pljuskove uz mogućnost grmljavine, a posebno će oborine biti intenzivne navečer. Može pasti i preko 100 mm kiše!

Na moru će biti juga, čiji udari mogu dosezati i do 110 km/h, na što posebno upozoravamo!

U utorak već manje kiše i vjetra, a do srijede poslijepodne i navečer bi nas oborine trebale napustiti kao uvod u stabilizaciju vremena i pad temperature zraka.

Sličan sadržaj