JESEN USRED ZIME | Pala i obilnija kiša, a nova se tek očekuje

U 2018. godinu ušli smo s oblačnim i kišovitim vremenom, a od 1. siječnja u 7 sati do 2. siječnja u 7 sati (podatak DHMZ-a) ponovno su izmjerene lokalno i veće količine kiše u PGŽ. U Bakru je palo 45 mm, Crnom Lugu 41 mm, Delnicama 26 mm, Krku 13 mm, Kukuljanovu 50 mm, Malom Lošinju 15 mm, Pargu 24 mm, Rabu 17 mm, Rijeci 47 mm, a na aerodromu 7 mm.

Razvidno je iz svega da su se obilne oborine zadržavale glavninom na riječkom području te malo manje u Gorskm kotaru, dok su otoci dobili najmanje kiše.

Oborine su bile stigle s poljem sniženog tlaka zraka, čijim se odmicanjem dalje na jugoistok vrijeme stabiliziralo, no temperatura je u večernjim satima ponedjeljka bila nešto pala, što je bilo dovoljno za novi snijeg u gorskim krajevima.
Na DHMZ postajama u Gorskom kotaru njegova se visina kreće od 5 do 8 cm (mjerenje od utorka u 7 sati).

Netipična sinoptička situacija uvjetovana je pojavom hladnoće u Sjevernoj Americi, gdje velika količina hladnog zraka spušta se preko kontinenta u Atlantik, gdje nastaju ciklone, koje u zonalnoj struji dolaze do Europe. One pritom s juga povlače topliji zrak, što stvara u Europi sinoptičku sliku tipičniju za jesen nego za zimu.

Zbog takvog razvoja situacije, dugotrajne stabilizacije vremena nema na vidiku, ali ni jače hladnoće. Nastavlja se vlažno i iznadprosječno toplo vrijeme. Nova konkretnija kiša vidljiva je već od petka, kada mjestimice mogu pasti i vrlo obilne oborine. Uz kišu bit će i vjetra južnih smjerova što je još jedno upozorenje zimskim kupačima da more i prirodu ne shvaćaju olako, jer se mogu dogoditi neželjene scene kao s Nove godine u Rijeci gdje su smrtno stradala dva kupača.

Prošle godine, sinoptička situacija bila je potpuno suprotna. Europa je bila zahvaćena snažnim valom hladnoće, a toplije je bilo u Sjevernoj Americi. Međutim, treba istaknuti i činjenicu da je snijeg ove godine unatoč toplijem vremenu češća pojava (bar do sada u usporedbi s prošlim danima zime u istom razdoblju), naročito u gorju pa bi se o ovoj zimi moglo pričati kao toploj, ali s puno snijega u gorju. No, još je rano za bilo kakve ocjene, jer tradicionalno najhladniji mjesec veljača tek slijedi.

Trenutno je neosporno da je toplije od prosjeka. Koliko je toplina uzela maha, najbolje se vidi na naslovnoj slici odstupanja temperature zraka u Europi u odnosu na prosjek, a za to su zaslužne atlantske ciklone i hladnoća u Sjevernoj Americi. Izvor: Karsten Haustein

Sličan sadržaj