Jesenski kraj i početak klimatološke zime u prosječnom tonu

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne raspodjele sustava nad Europom opisane u prva dva odlomka sinoptičke situacije.

Posljednja u nizu ciklona koja je prešla preko našeg područja sredinom prošloga tjedna, ponovno je donijela obilne padaline, snijeg u gorju te temperature napokon primjerene dobu godine. Jesen je time označila kvalitetan kraj nakon što je više od pola godišnjeg doba proteklo u znaku „babljeg ljeta”. U ovome tjednu očekuje nas malo sunčanih razdoblja, a ulaskom u klimatološku zimu izgledno je zanimljivo (i rijetko) postavljanje sustava nad Europom i Atlantikom koji bi potencijalno mogli rezultirati nailaskom pravog zimskog vala do sredine mjeseca.

Sinoptička situacija

Trenutno oblačno vrijeme uzrokuje ciklona koja se centrom nalazi na jugu Italije te svoju dolinu usmjerava prema središnjoj Europi pri čemu po višim slojevima atmosfere struji određena količina vlage koja uzrokuje srednju i visinsku naoblaku, a oborine se zbog udaljenosti ciklone ipak drže područja Italije. Ta će se ciklona do četvrtka pomicati prema Grčkoj gdje će se na koncu i raspasti pod pritiskom jake anticiklone na istoku Europe, no do tada će održavati stupanj naoblake nad čitavim Balkanom.

Vrlo značajan sustav u ovome tjednu bit će jaka anticiklona na istoku Europe koja će održavati konstantan dotok hladnog zraka sa sjevera Rusije (Sibira) prema središnjoj i sjevernoj Europi, donoseći tako prave zimske uvijete u tim predjelima. Naše bi se područje ovoga puta trebalo nalaziti baš negdje na granici hladne zračne mase koja će prekriti veći dio Europe pa ovoga tjedna ipak nisu izgledna prava zimska iznenađenja, no naoblake i oborina u svakom slučaju neće faliti.

Razlog manjku sunčanih sati leži upravo u tome što ćemo se nalaziti na granici tople i hladne zračne mase pa bi nam stoga s juga i jugozapada Mediterana pristizao vlažan zrak po prednjoj strani ciklona koje bi se kroz tjedan trebale formirati na jugozapadu Europe, potaknute upravo hladnom zračnom masom sjevernije od njih. Ni jedna od ciklona (u blizini) ne bi do kraja tjedna trebala ojačati, a ni centrom se približiti nama pa će i obilne oborine izostati, a razlog tome je potpuni blok atlantske ciklonalne aktivnosti.

Prikaz sinoptičke situacije nad Europom za vikend. Vidljivo je prostrano i duboko polje visokog tlaka (crvena boja) nad većim dijelom Europe i Atlantika te dvije ciklone na jugozapadu Europe (plavkasta boja) zbog kojih ćemo imati dotok vlage prema našem području. Situacija je opisana u odlomku iznad i ispod slike. Izvor : Neverin

Ne tako česta situacija, zapravo zadnjih godina i jako rijetka, potencirat će se krajem ovoga tjedna nad Atlantikom. Riječ je o jačanju anticiklone na području gdje obično bivaju jake ciklone i obrnuto (nad Azorima ciklonalna aktivnost, na sjeveru Atlantika anticiklonalna). Time se zapravo mijenja cijeli tok kruženja sustava i zraka prema Europi koji bi se zbog jačanja anticiklone na sjeveru Atlantika mogao nastaviti i u narednom tjednu donoseći i održavajući tako (uz anticiklonu na istoku) hladnu zračnu masu nad većim dijelom Europe. Time su potencijalno mogući i zimski prodori, no detaljnije o cijelom ishodu pisat ćemo u sljedećoj tjednoj prognozi.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak do kraja dana u Gorskom kotaru oblačan, a na dijelu Kvarnera od popodne postepeno razvedravanje, ali ne i potpuno. Bura na Kvarneru umjerena, a od sredine dana i jaka s olujnim udarima. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Maksimalna temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C.

Srijeda na Kvarneru uz umjerenu do potpunu visinsku naoblaku, a u gorju oblačno cijeli dan uz nailazak slabih oborina od sredine dana koje će biti u obliku snijega pa bi se do kraja dana moglo akumulirati novih 2 – 10 cm. Na Kvarneru cijeli dan umjerena i jaka, lokalno i olujna bura s orkanskim udarima, a u gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do – 2°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C.

Prikaz brzine udara vjetra tijekom srijede (i kraja utorka te četvrtka). Vidljivi su olujni, a pod Velebitom i orkanski udari. Izvor : Istramet
Prikaz količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da će oborine biti locirane uglavnom u gorju, a najviše će ih biti u središnjim i istočnim predjelima. Sličan raspored oborina izgledan je i u četvrtak. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak sličan srijedi, na Kvarneru umjerena, povremeno i potpuna srednja i visinska naoblaka, a u Gorskom kotaru oblačno uz povremeni slab. Najviše oborina bit će na istoku gorja, a ukupno bi do kraja dana moglo pasti dodatnih 2 – 8 cm. I dalje će puhati umjerena i jaka, lokalno i olujna bura s orkanskim udarima osobito u Velebitskom kanalu. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, u zaleđu Rijeke do 0°C, a u Gorskom kotaru od – 4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C.

Petak uglavnom oblačan na čitavom području, a snijega još može biti do sredine dana u gorju. Bura će malo oslabiti, a temperaturno 1-2°C toplije.

Vikend oblačan uz buru i vjerojatno kišu, a u gorju i kišu i snijeg, a nije isključena ni pojava ledene kiše o čemu ćemo detaljno pisati u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj