Još jedna fronta donijela malo kiše i manje osvježenje / Krajem tjedna temperatura i preko 35°C!

chart

Srpanjsko ljeto poprilično je uzelo maha. Prošlog tjedna temperatura je iz dana u dan rasla sve do noći sa srijede na četvrtak kada je prošla hladna fronta te donijela prolazne oborine i osvježenje, a temperatura mora u Crikvenici pala sa nevjerojatnih 29°C na samo 23°C u samo nekoliko sati.
Potom se već od poslijepodnevnih sati četvrtka uspostavila stabilizacija vremena, a do kraja tjedna temperature su u PGŽ narasle i do 35°C, koliko je izmjereno u nedjelju u Rijeci, ali se more nije uspjelo zagrijati više od 24°C.

S novim tjednom preko našeg područja spustila se još jedna fronta, ali ipak znatno oslabljena od prethodne donoseći prolaznu slabu kišu u tragovima riječkom području, dok je primjerice u Rabu palo i 5 mm oborine, što je ujedno i najveća zabilježena količina kiše u Hrvatskoj tijekom ponedjeljka.
Prolazak fronte opet je malo spustio temperature u PGŽ. Nakon vruće nedjelje, ponedjeljak u Rijeci uz mnoštvo oblaka i prolazno koju kap kiše donio je i temperaturu od 32°C, 31°C zabilježen je u Rabu i Malom Lošinju, a 30°C u Omišlju. U Pargu je također osvježilo pa je temperatura iznosila 24°C.
Ponovno je bura prredstavljala poteškoću za normalno odvijanje prometa, a izmiješala je i slojeve mora koje ima vrijednost između 22 i 26°C.

Ovaj drugi frontalni poremećaj, daleko se najviše osjetio u unutrašnjosti Hrvatske, gdje je bez značajnijih oborina temperatura pala i za više od 10°C u odnosu na nedjelju. Jedino je na kninskom području zabilježeno jače nevrijeme praćeno jakim vjetrom i s 20-ak mm oborine, uz pad temperature od 10°C.

Po prolasku fronte, opet se uspostavila stabilizacija vremena, što znači i novo zagrijavanje zraka i mora. Uz dotok vrućeg zraka sa sjevera Afrike do kraja tjedna temperatura će na Kvarneru mjestimice prijeći i 35°C, a i u Gorskom kotaru može se približiti 35°C.
U unutrašnjosti još ekstremnije, i do 40°C!
Koliko će na Kvarneru temperatura rasti iznad 35°C, još je prerano za govoriti.

Jedno je sigurno, pred nama je najjači val vrućina dosadašnjeg tijeka ljeta i po zdravlje opasne vremenske prilike!

Značajnije promjene vremenske situacije nema na vidiku niti u predzadnjem tjednu srpnja.

Naslovna: 30-dnevno kretanje temperature na automatskoj meteorološkoj postaji Rijeka, Pehlin; Izvor: RIMETEO/Pljusak.com

Sličan sadržaj