Još jedna fronta koja može donijeti obilniju oborinu

Gledajući “rezultate” prve ciklone koja je na vrijeme djelovala tijekom ponedjeljka, može se zaključiti na temelju službenih podataka DHMZ-a da je najviše kiše dobio Gorski kotar.

Količina oborina na postajama zelenog srca Hrvatske iznosila je od 22 mm u Pargu do 56 mm u Begovom Razdolju.
Odmah iza Gorskog kotara su postaje riječkog područja s izmjerenih od 15 mm u Rijeci do 31 mm na Kukuljanovu.
Kvarnerski otoci u globalu su kiše dobili najmanje, posebno južni otoci gdje je palo 2 mm u Malom Lošinju te 9 mm u Rabu, slično kao i na istočnom priobalju gdje je u Crikvenici palo 4 mm kiše. Jedino su krčke postaje dobile konkretniju oborinu. Tako su i Krk i riječki aerodrom u Omišlju dobili po 21 mm kiše.

Utorak je samo prolazno donio smirivanje vremena, jer se nova promjena već “valja” na sinoptičkim kartama, a bit će povezana s približavanjem nove doline s frontalnim poremećajem sa sjeverozapada Europe, a čiji će se utjecaj početi osjećati u poslijepodnevnim i večernjim satima srijede.

Položaj fronte u utorak u 18 sati, DWD

Tako će već do sredine dana u srijedu doći do povećanja naoblake. Neki prognostički modeli ostavljaju mogućnost i za mjestimičnu kišu, dok će kako poslijepodne bude odmicalo mogućnost za kišu sve više rasti, a posebno navečer i u noći na četvrtak kada lokalno bude moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Premještanje fronte bit će brzo pa se već u četvrtak ujutro očekuje smirivanje vremena, a stabilan bi trebao biti i petak, što se ne može reći za subotu i nedjelju, koje će biti nestabilnije.

Srednjeoročno se vidi puno kiše za idući tjedan, no hoće li ta situacija opstati na prognostičkim kartama tek treba vidjeti.

Sličan sadržaj