JOŠ JEDNA U NIZU | I s ovom promjenom, puno kiše, vjetra, snijega

Piše: Nenad Prošić

Pred nama se nalazi nova prolazna promjena vremena, što se može vidjeti jutros po jakom jugozapadnom vjetru osobito u gorju. On će oslabjeti tijekom dana, no tijekom sutrašnjeg jutra će pojačati jugo prije svega u Kvarneru do kasnih popodnevnih sati, da bi u subotu ujutro počela bura umjerene jačine, a u Podvelebitskom kanalu i kratkotrajno pojačana.

Već danas su duž obale te u Gorski kotar stigle oborine, a snježna granica će se dignuti iznad 1500 metara.

Tijekom petka doći će do formiranja ciklone nad sjevernim Jadranom, što će biti popraćeno i vrlo obilnim oborinama posebice duž obale i u Gorskom kotaru. Mjestimice u sljedećih 48 sati može pasti i više od 100 litara oborine po četvornom metru, uglavnom kiše, a sa zahladnjenjem tijekom večeri u petak i noći na subotu i subotnjeg jutra u Gorskom kotaru očekuje se snijeg, kojeg će povremeno biti do kasnopopodnevnih sati uz stvaranje snježnog pokrivača do 25 cm.

Ranije se činilo da će već tijekom prijepodneva doći do postupnog smirivanja vremena, no nedaleko obale Istre će se još prema sredini dana nalaziti plitki ciklonalni centar koji će to ponešto odgoditi do popodneva kada se prvo na otocima i na području Istre očekuje slabljenje i prestanak oborina uz postupno jačanje bure pa bi ona u jutarnjim satima nedjelje bila jaka, prije svega u Podvelebitskom kanalu.

Nakon današnje i sutrašnje topline kada će se nerijetko na vanjskim kvarnerskim otocima temperatura dizati i do 15°C, u subotu ujutro slijedi naglo zahladnjenje pa će prolazne kratkotrajne susnježice i snijega biti u riječkom zaleđu (lokalno na 350 m visine) te na sjevernom dijelu Ćićarije i na Učki.

U danima koji slijede od nedjelje prevladavat će suho i stabilno, ali zimsko i burno vrijeme.

Naslovna: Očekivana sinoptička i oborinska situacija za petak u 22h (model GFS). Mi smo tamo gdje je oznaka L, odnosno centar ciklone će biti nad Istrom i Kvarnerom | wxcharts.eu

Sličan sadržaj