Još malo kiše pa prolazna stabilizacija / Uskoro moguće jače zahlađenje i orkanska bura!

MS_1445_ens

Za razliku od od jako kišovite srijede, četvrtak je donio osjetno manje kiše na prostoru PGŽ. Bilo je povremenih oborina, ali njihov intenzitet nije bio jak.

Četvrtak ujutro osvanuo je sa podacima o količini kiše u protekla 24h (od srijede u 8h do četvrtka u 8h). Za razliku od srijede ujutro, gdje kod Bakra nije pisala neka veća kiša, tijekom same srijede bilo je i obilnijih oborina pa je u četvrtak ujutro Bakar dojavio 92 mm. Više od Bakra i najviše u Hrvatskoj dobio je riječki aerodrom na kojem je palo 98 mm kiše. U Crnom Lugu pala su dodatna 24 mm kiše, Delnicama 32 mm, Krku 22 mm, Kukuljanovu 29 mm, Malom Lošinju 15 mm, Pargu 11 mm, Rabu 43 mm i Rijeci 27 mm.
Tako je od ove promjene, Rijeka dobila blizu 100 mm kiše, Bakar preko 100 mm, a Delnice blizu 200 mm. I

Kiše je bilo i u unutrašnjosti Hrvatske, u Virovitici i preko 80 mm, a slična količina oborine mjerena je i na Zavižanu. Najmanje oborina dobila je Dalmacija, gdje na krajnjem jugu kiše nije bilo čak ni u tragovima.

Nad našim područjem zadržava se ciklonalno polje, a sa sjeverozapada povremeno pristižu i nove oborine koje su uglavnom slabe, a vide se i na trenutnom radarskom prikazu. Zanimljivo s tim radarskim prikazom, kiša je do nekih 02:30 padala i u dijelovima Rijeke, a ta se oborina na radaru nije vidjela.

radar

Pred nama je nestabilan petak i prolazna stabilizacija za vikend, a u novom tjednu mogućnost burnih meteoroloških zbivanja. Detalji slijede u nastavku.

Zbog kruženja nestabilnog i vlažnog zraka petak će u PGŽ biti nestabilan dan. Očekuje se mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje na Kvarneru opet mogu biti obilniji, a modeli najviše kiše vide duž obale, manje u Gorskom kotaru i na otocima. Kasno poslijepodne i navečer razvedrit će se najprije na riječkom području, a zatim i na otocima, dok bi u noći razvedravanje trebalo nastupiti i na području Gorskog kotara.
Zapuhat će umjerena bura potkraj dana na Kvarneru, koja lokalno i prolazno može biti i jaka. Na području Gorskog kotara puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Temperature bez veće promjene.

Vedra noć znači hladnije subotnje jutro. Tako temperatura u Gorskom kotaru i na području riječkog zaleđa može biti i samo oko 5°C, a na obali i otocima oko 10°C ili malo iznad. Danju će biti pretežno ili djelomice sunčano, uz do umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će u skladu s time temperature biti više. Na Kvarneru tjekom dana temperatura uglavnom oko ili iznad 20°C, a u Gorskom kotaru iznad 15°C.

U nedjelju će temperature još malo pasti ujutro, a danju će biti slične ili malo više. Sve to uz pretežno ili djelomice sunčano vrijeme i slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

U novi tjedan PGŽ će ući s naoblakom koja već u prijepodnevnim satima na riječkom području može rezultirati s malo kiše, a do kraja dana kiša bi trebala malo ojačati proširiti se na veće područje. U dijelovima Gorskog kotara naoblaka bi mogla malo kasniti pa bi i oborine izostale. Modeli takvo što za sada vide svugdje osim u gorskim krajevima bližima moru.
Vjetar na Kvarneru uglavnom slab, dok bi u Gorskom kotaru ojačao jugozapadnjak. Temperature ujutro više nego za vikend, dok bi najviše dnevne zbog izostanka sunca trebale biti na Kvarneru oko 20°C, a u Gorskom kotaru oko 15°C.

Od utorka na scenu stupa Genovska ciklona koja će nastati zbog prodora fronte s Atlantika koja će doći do Sredozemlja i generirati nastajanje spomenute ciklone, zbog sudara hladnog zraka s postojećim toplim.
U takvim okolnostima očekuje se jako puno kiše, modeli sugeriraju lokalno i preko 50 mm oborine u PGŽ.

Očekivana sinoptička situacija za utorak u 20h.
Rtavn1201

Ojačat će vjetar južnih smjerova, pa će u srijedu biti možda i jakog do olujnog jugozapadnjaka. U drugom dijelu srijede, s prolaskom hladne fronte i odmicanjem ciklone na jugoistok, vjetar će okrenuti na sjeverni smjer.
Zbog razlike u tlaku između kopna i mora, na Kvarneru će zapuhati jaka do olujna bura s orkanskim udarima, a nije isključeno da se na najvjetrovitijim lokacijama bude mjerio i orkanski prosjek. U Gorskom kotaru mogući su orkanski udari sjeveroistočnog vjetra, a potkraj oborina u gorju iznad 1500 metara može pasti i malo snijega.

Očekivani položaj ciklone, 24h poslije
Rtavn1381

U odnosu na utorak zahladit će 10 do 15°C, tako da će u četvrtak ujutro biti osjetno hladno. U Gorskom kotaru mogu se mjeriti i prvi minusi, dok bi na najhladnijim dijelovima riječkog zaleđa temperatura se mogla sniziti i do 0°C. Uz obalu i na otocima temperatura od 5 do 10°C u jutarnjim satima. I danju će biti svježije, a bura će uz sunčano vrijeme oslabiti.

Na sljedećem meteogramu za Rijeku najbolje se vidi kakav će intenzitet imati zahlađenje. Sve je objašnjeno na samoj slici.
MS_1445_ens

Na kraju ponovimo, petak nestabilan, stabilan vikend pa Genovska ciklona čije će djelovanje prestati do četvrtka uz puno vjetra i pad temperature zraka, a iznad 1500 metara malo snijega.

NAPOMENA: Mogućnost ostvarenja prognoze smanjuje se sa svakim danom od dana prognoziranja, tako da je izrečena prognoza nakon 3 dana podložna promjenama. Bude li ih, na vrijeme ćete biti obaviješteni o tome, a sve možete pratiti i kroz našu PROGNOZU koju ažuriramo jednom dnevno.

Sličan sadržaj