Jugo u jačanju / U iduća 3 dana olujni udari mogući i na riječkom području

z2_mslp_36

Promjena vremena definitivno je pred vratima. Već u noći na ponedjeljak naoblaka je stigla u PGŽ. Za sada je bez kiše, ali do kraja dana ne može se isključiti mogućnost i za slabu kišu, posebno na riječkom području.

Početak je to djelovanja atlantske ciklone čijih će nekoliko fronti doći do zapadnog Sredozemlja i dodatno ga destabilizirati uz stvaranje sekundarnog ciklonalnog centra. Zbog toga je tlak u blagom padu, a u Rijeci je njegova vrijednost 1018 hPa.

Kako se dolina s frontalnim sustavom bude približavala tako će se i tlak dodatno sniziti, a u večernjim satima utorka u zapadnom Sredozemlju, ciklona bi u centru mogla imati i ispod 995 HhPa, što se vidi na naslovnoj slici modela GFS.

Tako duboka i tako postavljena ciklona znači jako vjetrovito vrijeme Jadranu u idućim danima. Olujni udari vjetra do četvrtka navečer prolazno se mogu mjeriti čak i na riječkom području.
Južnije na Kvarneru bit će još vjetrovitije pa jugo i južni vjetar mogu puhati i olujnim prosjekom od utorka do četvrtka poslijepodne.
Vjetar će jako uzburkati more pa su tako na otvorenom moru, južnije od Lošinja, mogući valovi i do 3 metra visine.

U Gorskom kotaru bit će također jako vjetrovito, a jugozapadnjak povremeno može imati i olujni prosjek.

Duboka ciklona poklopit će se i s pojavom punog mjeseca 6. studenog, tako da će i razina mora biti povišena, pa nisu isključena ni plavljenja obalnih područja.

Trenutno je u PGŽ pretežno oblačno vrijeme, vjetar polako jača na južnim područjima i u Gorskom kotaru, tamo gdje je ojačao mjere se i umjereno jaki udari. Na riječkom području još je uglavnom tiho ili bez vjetra, a u večernjim satima doći će do njegovog jačanja.

Osim vjetra, valova i plime, ciklona će donijeti i lokalno obilnije oborine, a prema današnjim prognostičkim materijalima, samo tijekom četvrtka lokalno može pasti i preko 50 mm kiše.

Ciklona će u drugoj polovici tjedna oslabiti i odmaknuti daleko na jug, ali se nakon nje vrijeme neće stabilizirati. Neće pasti ni temperatura. Današnji materijali ukazuju na mogućnost trajanja iznadprosječne topline i do početka 3. dekade studenog.

Ovakva situacija uopće nije iznenađujuća. Na Atlantiku traje izrazita ciklonalna aktivnost, s kojom nešto od njegovih fronti dođe do Sredozemlja, a te ciklone istovremeno s juga vuku toplinu.
Potreban je prekid zonalnog strujanja uz uspostavu anticiklone od Azora prema Grenlandu, da bi se moglo govoriti o nekom zahlađenju. Za sada toga nema na vidiku.

Sličan sadržaj