Hrvatski meteorolozi o najhladnijoj zimi u posljednjih 100 godina

‘Zima će biti najhladnija u posljednjih 100 godina’, objavili su neki naši portali prošlog tjedna pozivajući se na britanske meteorologe i očekivano skupili gomile klikova. Službe s otoka odmah su demantirale da vijest ima ikakve veze s njima.

No čak i da nisu, naši stručnjaci ističu da prognoze za Britaniju imaju malo veze s nama.

‘Čak i da su britanski stručnjaci najavili ledenu zimu, a nisu, to nikako ne podrazumijeva da bi ona trebala biti hladna u našim krajevima’, rekla je za tportal prognostičarka DHMZ-a Nataša Strelec-Mahović.

‘No budući da znam kakve su sezonske prognoze, moram priznati da mi je teško vjerovati da bi itko od stručnjaka izjavio da nam slijedi ledena zima. Naime, u proteklih nekoliko mjeseci imamo baš izrazito jak signal da će ova zima biti toplija od prosjeka, osobito u studenom i siječnju, ali i u prosincu, pa i u veljači’, komentirala je napise naša stručnjakinja.

Prema Strelec-Mahović ta će četiri mjeseca nad Europom, posebno nad njezinim srednjim dijelom, biti toplija od prosjeka. Postoji, ističe, signal da će temperatura biti i do dva stupnja viša od prosjeka te da je vjerojatnost za to vrlo velika.

‘Posebno to vrijedi za studeni i za siječanj. Teško mi je stoga vjerovati da bi neki meteorolog koji zna o čemu priča izjavio tako nešto. Naravno, situacija je nešto drugačija nad Atlantikom i nad Britanskim otočjem. No kod nas je taj signal za toplu zimu dosta jak. To se ponavlja već posljednjih nekoliko mjeseci u sezonskim prognozama’, pojasnila je Strelec-Mahović.

Pritom, upozorava, treba biti jasno što znači sezonska prognoza. U posljednje vrijeme taj pojam se dosta često susreće, a ljudima je teško shvatiti što on zapravo znači.

‘Sezonska prognoza zapravo nije prognoza vremena. Ona govori o statističkom pregledu vremenskih prilika u određenoj sezoni – daje nam raspon mogućih vrijednosti meteoroloških parametara koji se očekuju u sezoni. Svatko tko je čita, trebao bi znati da to samo daje statistički pregled sezone. Iz nje se ne može iščitati kakve će biti dnevne varijacije vremena na nekom području; ne možete saznati kakvo će vrijeme biti 15. 12. u Zagrebu. Ne možete unaprijed znati čak ni srednju mjesečnu temperaturu. No možete znati koji je raspon temperatura koje će se javljati i procijeniti odstupa li on pozitivno ili negativno u odnosu na klimatološke vrijednosti. Ove godine imamo raspon u pozitivnom odstupanju. Očekujemo da će u prosjeku sezona biti toplija nego što je uobičajeno. Bila je i prošla. No ipak smo imali katastrofu s ledenom kišom u Gorskom kotaru. Drugim riječima to ne znači da nećemo imati nekoliko hladnih prodora s kojima nam može pasti pola, pa i metar snijega. Ponekad taj signal odstupanja nije jak. No ove godine je izražen. Stoga ne mogu vjerovati da bi itko rekao da će zima biti hladna. Da me netko pita da kažem laički, ja bih, naprotiv, rekla će biti topla’, istaknula je Strelec-Mahović.

Prema našoj prognostičarki posebno će studeni biti topliji od višegodišnjeg prosjeka – do sredine studenog sigurno imamo izrazito visoke temperature koje kreću već od danas.

‘Sve tamo do sredine studenog imat ćemo i desetak stupnjeva višu temperaturu od prosjeka. Potom će i siječanj biti topao. Pozitivan signal za prosinac nije toliko izražen’, zaključila je naša sugovornica.

Izvor: T-portal
Foto: Večernji

Sličan sadržaj