Nor’easter donosi nepovoljne vremenske uvjete u atlantsku Kanadu (VIDEO), snježna upozorenja u Alberti i Saskatchewanu / Vikend donio rekordan snijeg na Apalačima i u Novoj Engleskoj

Kanadsku pokrajinu Novi Brunswick u nedjelju je pogodila prilično žestoka zimska situacija, izdana su upozorenja za obilan snijeg u većem dijelu pokrajine.

Snijeg je uzrokovao Nor’easter koji je počeo utjecati na pomorske provincije u subotu navečer.

Snijeg se intenzivirao tijekom dana, a u nekim dijelovima Novog Brunswicka je palo i do 30 cm. Zabilježeni su i nestanci struje.

Sustav niskog tlaka zraka također je donio i jake vjetrove na jugozapadu Nove Scotie te na Otoku Princa Edwarda.

kanada

Što se tiče kiše, južni Novi Brunswick, jugozapadna Nova Scotia i veći dio Newfoundlanda, uključujući dijelove Avalon poluotoka, su dobili lokalno i više od 50 mm kiše.

kanada

kanada 2

VIDEO:

Snježna upozorenja nisu zaobišla Albertu i Saskatchewan, gdje je sustav niskog tlaka zraka mjestimice donio gust snijeg.

Sustav je već u subotu počeo djelovati na Albertu, a u nedjelju je zahvatio i Saskatchewan. U dijelovima Alberte je palo i više od 15 cm snijega.

kanada 3

Na tom području se vrijeme počelo poboljšavati tijekom večeri, s obzirom na tod da se sustav počeo pomicati prema istoku.

Što se tiče Saskatchewana, snijega je bilo od Saskatoona prema sjeveru. Palo je oko 10 cm.

ae

Vikend donio rekordan snijeg na Apalačima i u Novoj Engleskoj

Jaka oluja donijela je više od pola metra snijega na dijelovima južnog Apalačkog gorja i Nove Engleske tijekom vikenda.

Snažni vjetrovi u kombinaciji s visokom vlagom zraka izazvali su rušenje stabala i oštećenja vodova. Deseci tisuća potrošača ostalo je bez struje.

Bangor, Maine, oborio je novi rekord što se tiče dnevne količine snijega koji sada iznosi 30 cm. Prošli rekord se držao još od davne 1951. godine.

U dijelovima Aroostook županije u sjevernom dijelu države, palo je između 40 i 50 cm snijega.

Snažan vjetar pogodio je Novu Englesku u nedjelju što je izazvalo oštećenja stabala i nestanke struje diljem zapadne i južne Nove Engleske.

Moćan udarac hladnog zraka šokirao je jugoistočni i južni dio Apalača u petak navečer i u subotu, donijevši snijeg sve do Georgije i Južne Karoline.

Columbiu, koja se nalazi u Južnoj Karolini pogodio je najraniji snijeg u znanoj povijesti u gradu. Prethodni najraniji snijeg pao je 9.11. daleke 1913. godine.

Na planini Le Conte u Tennesseeju, zaposlenici su izmjerili preko 50 cm snijega.

snježna idila na gorju Smoky, gdje je na višim dijelovima palo i preko pola metra snijega foto: Wayne Wilkins
650x366 11011802 getfileattachment

Zabilježeni su i neki temperaturni rekordi. Macon, Georgia je u nedjelju ujutro mjerila -2°C, oborivši rekord za najnižu temp. zraka iz 1993. godine.

Vero Beach, Florida je također u nedjelju ujutro mjerila 5°C.

Tampa, Florida je mjerila u nedjelju 19°C, čime je oboren rekord za taj datum. Prethodni rekord je bio 1895. godine.

U idućim danima se očekuje zatopljenje.

Sličan sadržaj