Jutros Parg 2, Rijeka 6°C: U većini PGŽ hladno i u iduća dva dana

RIJ

Hladniji zrak, koji nam je došao nakon fronte 22. listopada, zadržava se na našem području gotovo 7 dana, a posebno se sve intenziviralo jačanjem anticiklone na sjeveroistoku Europe zbog koje u naše predjele s hladnim vjetrom sjevernih smjerova pristiže osjetno hladniji zrak.

To se moglo osjetiti jutros kada se minimalna temperatura u Pargu spustila na 2°C, Rijeci 6°C. Južn kvarnerski otoci bili su najtopliji, Rab je mjerio 10°C, a Mali Lošinj 11°C.

Dovoljno je pogledati i trenutnu temperaturu automatske postaje Rijeka, Pehlin. Unatoč suncu, mjeri tek 10°C, a zbog prisutne bure, koja je povremeno do umjereno jaka, stvaran osjet ugodnosti ne prelazi 8°C. U krajevima s jačom burom, stvaran osjet hladnoće još je niži nego pokazuje temperatura zraka.

Imajući u obzir vedrinu i činjenicu da bura nije previše jaka, za zaključiti je da će i noćno ohlađvanje biti izraženo.
To potvrđuje i DHMZ koji u svojoj prognozi osjeta ugodnosti za sjeverni Jadran i Gorski kotar daje oznaku “-2” koja označava hladno vrijeme. Isto tako iz njihovog grafikona s naše naslovnice može se vidjeti da će ta oznaka dominirati osjetom ugodnosti i u iduća dva, a možda i 3 dana.

To znači hladna jutra s niskim temperaturama, a danju unatoč suncu neće biti topline. Tome će biti krivac bura zbog koje će i biti izražen osjećaj hladnoće.

Prema kraju tjedna, zbog slabljenja anticiklone sa sjeveroistoka Europe, za očekivati je da će makar Kvarner dosegnuti oznaku “-1” te će hladnoću zamijeniti svježina, a možda na samom kraju tjedna bude i topline.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj