Oman, Indija i Pakistan na oprezu zbog tropskog ciklona Nilofar / Tropska oluja Hanna donosi obilnu kišu središnjoj Americi

Oman, Indija i Pakistan na oprezu zbog tropskog ciklona Nilofar

Tropski ciklon Nilofar razvio se u subotu u središtu Arapskog mora, a njegov utjecaj očekuje se u dijelovima Omana, Pakistana i Indije ovaj tjedan.

Kombinacija toplih oceanskih voda i relativno slabih visinskih vjetrova će omogućiti njegovo daljnje jačanje, čime će ciklon dostići snagu uragana 2. kategorije.

Očekuje se nastavak putanje Nilofara prema sjeverozapadu tijekom utorka prije nego što skrene prema sjeveru, a zatim istočno-sjeveroistočno tijekom sredine i drugog dijela tjedna. Ova putanja tropskog ciklona će svoje središte donijeti najbliže Omanu u utorak navečer i u noći s utorka na srijedu.

Nilofar će svojom glavninom ostati na otvorenim vodama Arapskog mora, a samo će njegovi vanjski rubovi donositi snažan vjetar i pljuskove istočnoj strani Omana.

oman

Postoji mogućnost obilnih pljuskova i po život opasnih poplava duž istočne obala Omana kako se središte Nilofara bude pomicalo prema istoku. Ipak, ono najgore se očekuje na otvorenom moru.

satelitska slika prikazuje poziciju Nilofara u Arapskom moru u ponedjeljak (foto: Space Science and Engineering Center at University of Wisconsin-Madison)
oman

Nakon četvrtka ovaj tropski ciklon će se usmjeriti prema istoku-sjeveroistoku prema sjevernom Arapskom moru prijeteći obalama jugoistočnog Pakistana i indijskoj pokrajini Gujarat do kraja tjedna.

Njegovo pozicioniranje se očekuje u blizini granice Pakistana i Indije, u petak, po lokalnom vremenu.

Iako se očekuje njegovo slabljenje prije samog dolaska, razorni vjetrovi i po život opasne poplave zbog obilnih kiša će biti moguće tijekom petka i subote, s obzirom na to da će se Nilofar kretati unutarnjim dijelom jugoistočnog Pakistana i sjeverozapadne Indije.

Tropska oluja Hanna donosi obilnu kišu središnjoj Americi

Bivša Tropska depresija 9 koja se preselila u blizinu obale Meksika prošli petak se obnovila i kreće se u unutrašnjosti središnje Amerike kao tropska oluja Hanna.

Hanna se formirala u toplim vodama zapadnih Kariba, odmah uz obalu Nikaragve, u ponedjeljak ujutro. Idućih nekoliko dana će se kretati u smjeru zapad-jugozapad.

hanna

Veliko područje visokog tlaka zraka na sjeveru će se proširiti na jug i prisiliti Hannu prema unutrašnjosti.

Interakcija s kopnom će dovesti do njenog skorog slabljenja.

animacija prikazuje grupu jakih oluja koja se dovoljno razvila i organizirala postavši tropskom olujom Hanna – 27.10.2014. (NOAA)
animacija

Hanna će donijeti lokalno obilne kiše i jak vjetar na mahove u Nikaragvi i Hondurasu s mogućnošću poplava i klizišta.

Sustav visokog tlaka na sjeveru će spriječiti Hannu od kretanja prema sjeveru u Meksički zaljev i obalnim područjima SAD-a.

Sličan sadržaj