Kakvo nas vrijeme očekuje u drugome tjednu ožujka?

web_fronte_sutra12

Sudeći prema prognostičkim modelima, u drugom tjednu ožujka možemo očekivati pretežno stabilno vrijeme s dosta sunčanih razdoblja. Ciklona koja je Hrvatskoj i regiji zadala probleme u ovom tjednu na izmaku, otisnula se na južno Sredozemlje. Nad zapadnim i centralnim dijelom Europe u narednom će se tjednu stvarati polja visokog tlaka zraka koja će relativno uspješno zadržavati prodor polja niskog tlaka.

Formacije niskog tlaka zraka nad Islandom, neće se uspjeti probiti nad ostatak kontinenta.
Sredinom tjedna polje niskog tlaka koje se formiralo na području Turske lagano će se širiti na područje jugoistočne Europe pritome gubeći na snazi. Krajem tjedna nad sjevernim dijelom Europe značajno će ojačati stabilna anticiklona.

Ovakve raspodjele tlaka nad kontinetom uvjetovat će pretežno stabilno i sunčano vrijeme u Hrvatskoj na početku i kraju sljedećeg tjedna. Sredinom tjedna možemo očekivati prolazno umjereno, samo ponegdje i jače naoblačenje uz mogućnost oborina. Prostor PGŽ trebao bi ostati izvan dohvata značajnijih padalina, ali su one moguće naročito u srijedu navečer.

U ponedjeljak i utorak očekujemo pretežito vedro i suho vrijeme uz slabu i umjerenu buru te sjeveroistočnjak. Uz daljnje postupno zagrijavanje, temperaturni maksimumi u utorak mogli bi dosezati i do čak 17°C na nekim područjima.

Srijeda i četvratk donose kratkotrajno naoblačenje i jačanje vjetra sjevernih smjerova što će zaustaviti daljnji trend rasta temperature zraka. Hladniji vjetrovi sjevernog smjera sniziti će temperature s početka tjedna. Tih dana živa u termometru dosezati će maksimalnih 13°C, pretežito na jugu županije.
Vikend donosi daljnju stabilizaciju pod utjecajem anticiklone u jačanju te postupni porast temperature uz vedrije i sunčanije vrijeme.

Sličan sadržaj