El Ninõ proglašen i službeno!

nino3.4

Poznati meteorolog Jeff Masters na svom je blogu obznanio kako su uvjeti za El Ninõ sada službeni.
Naime, dio NOAA-e (National Oceanic and Atmospheric Administration) zadužen za proučavanje tog globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena, u četvrtak 5. ožujka objavio je kako već četiri tromjesečja u sezoni 2014./2015. mjerene vrijednosti temperature istočnog dijela tropskog Pacifika iznose 0,5°C iznad prosjeka.

Isti trend iznadprosječne temperature očekuje se i u sljedećem tromjesečju. Znanstvenici ipak navode kako je za stopostotnu sigurnost potrebno imati i službene podatke iz svih pet tromjesečja.

Preispituje se i mogućnost zadržavanja El Ninã sve do jeseni. Ova godina bi mogla posati jedna od rijetkih s kontinuiranim El Ninõ uvjetima od siječnja do prosinca. Takvu pojavu, od početka zapisa NOAA-e zabliježili su samo 1953. i 1969. godine. Valja napomenuti kako produženi El Ninõ nije nužno i jači – no neki nezanemarivi modeli predviđaju temperature oceane u srpnju i kolovozu i do čak 1°C više od prosjeka. Iako se ta brojka čini zanemarivo malom, njezin utjecaj odražava se na gotovo cjelokupnu atmosfersku situaciju Zemlje.

Utjecaj ove pojave atmosferski se očituje najviše po zamjeni količine oborina između tropskih dijelova Južne Amerike i južne i jugoistočne Azije. Inače sušni dijelovi Južne Amerike na pacifičkoj obali za vrijeme ove pojave dobiju više padalina zbog zagrijanog mora. Hladne morske struje na tom području oslabe i povećava se isparavanje oceanske vode. Istovremeno, južna i jugoistočna Azija bivaju pogođene sušama – za vrijeme jakih El Ninã čak može doći do izostanka monsunskih padalina u ljetnom periodu godine što ima devastirajući učinak na cjelokupno ekonomsko-socijalnu situaciju tog područja.

Sličan sadržaj