Priopćenje Svjetske meteorološke organizacije – El Niño 2019.

Prema najnovijim informacijama WMO-a postoji vjerojatnost od 50-60% da se El Niño razvije do svibnja 2019. Ne očekuje da će biti jak. U siječnju i početkom veljače 2019. temperatura površine mora u tropskom dijelu Tihog oceana bila je na ili nešto ispod praga za El Niño, a krajem siječnja pojavili su neki atmosferski obrasci koji se mogu povezati s El Niñom.


Prognoze modela i stručnjaci ukazuju na 50 − 60 % vjerojatnosti da će se ocean i atmosfera upariti, a slabi El Niño događaj će se uspostaviti tijekom razdoblja ožujak – svibanj 2019. Snažan događaj (temperature površine mora u istočnom i središnjem tropskom dijelu Pacifika koji se diže na najmanje 1,5 stupnjeva iznad prosjeka) nije vjerojatan. Tijekom prva tri tromjesečja 2019. godine razvoj La Niñe je malo vjerojatan i može se praktično isključiti.

El Niño / južna oscilacija (ENSO) je prirodna pojava koja uključuje fluktuacije površinskih temperatura oceana u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana, zajedno s promjenama u atmosferskoj cirkulaciji. Ima velik utjecaj na vremenske i klimatske uvjete u mnogim dijelovima svijeta.


Znanstveni napredak u razumijevanju i modeliranju ENSO-a, podržan većim programima motrenja, poboljšao je mogućnosti praćenja i predviđanja, pomažući društvu da se pripremi za povezane opasnosti kao što su obilne kiše, poplave i suša. ENSO također utječe na globalnu temperaturu.
Najnovije informacije WMO-a temelje se na prognozama modela i mišljenju stručnjaka iz cijelog svijeta. Koriste se za planiranje unutar sustava Ujedinjenih naroda i dopunjuju informacije koje su izdale nacionalne meteorološke i hidrološke službe te WMO regionalni klimatski centri, kao izvor informacija za nacionalne donosioce odluka koji se bave katastrofama, za planiranje u klimatski osjetljivim sektorima i za vlade.

El Niño se obično povezuje s toplim i suhim uvjetima u južnim i istočnim kopnenim područjima Australije, Indonezije, Filipina, Malezije i središnjih pacifičkih otoka kao što su Fidži, Tonga i Papua Nova Gvineja.


Tijekom zime na sjevernoj hemisferi, obično su suši uvjeti nego što je to uobičajeno prisutni u jugoistočnoj Africi i u sjevernom Brazilu. Iznadprosječne količine oborine obično su prisutne uz Zaljevsku obalu SAD-a, zapadnu obalu tropske Južne Amerike (Kolumbija, Ekvador i Peru) i od južnog Brazila do središnje Argentine.
Količine oborine također su veće od normalnih u istočnim dijelovima Afrike i najjužnijim dijelovima Južne Azije.
El Niño se povezuje s blažim zimama u sjeverozapadnoj Kanadi i Aljasci zbog manjeg broja prodora hladnog zraka s Arktika, što je posljedica velikog područja nižeg tlaka zraka čije je središte u Aljaškom zaljevu/sjevernom Tihom oceanu.
Važno je napomenuti da su navedeno uobičajeni učinci, a ne specifične prognoze. i da stvarni uvjeti mogu varirati ovisno o jačini i vremenu nastupa El Niña. Ostali faktori (kao dipol Indijskog oceana dipole ili Sjevero-atlanska oscilacija/Arktička oscilacija) mogu također imati važan utjecaj na sezonsku klimu. (DHMZ)

Sličan sadržaj