Kalendarska jesen započela sa stilom: U PGŽ službeno i do 40 mm kiše (FOTO)/ Kraj rujna stabilniji i vjetrovitiji

sandrop

U srijedu, u 10:20h i kalendarska jesen zakucala je na vrata. Na sjevernoj hemisferi tada je počela kalendarska (astronomska) jesen, a na južnoj proljeće. Nastupila je i jesenska ravnodnevnica, odnosno dan i noć približno su jednako trajali, a već danas noć će biti ta koja će preuzeti primat u duljini trajanja, s vrhuncem 21. prosinca kada će noć biti najdulja, a dan najkraći. Tada će nam stići i kalendarska zima.

Srijeda, prvi dan jeseni, bila je upravo to – pravi jesenski dan, a za to se pobrinula ciklona sa Sredozemlja koja se s pripadajućim frontalnim poremećajem premještala preko naših krajeva, donoseći kišu, pljuskove, a bilo je i pojave grmljavine.

Tijekom dana u više navrata bilo je izraženijih oborina, posebno sredinom dana, da bi poslijepodne sve prolazno oslabilo, a ponovno se vratilo kasno navečer s približavanjem hladne fronte koja je mjestimice u Austriji dovela i do prvog snijega.
Kiša koja je pala tijekom dana bila je rezultat ciklone, koja se do četvrtka ujutro premjestila prema jugu, dok su večernje grmljavinske nestabilnosti rezultat djelovanja njene fronte, koja je prošla kasno navečer i u prvim satima četvrtka.
Nakon prolaska fronte bura i sjeveroistočnjak naglo su ojačali, a došlo je i do zamjetnijeg pada temperatura.

Temperature zraka u 7 sati su se ovako bile rasporedile: Bakar 17°C, Senj, Cres, Rab i Crikvenica 16°C, Rijeka, Opatija i Krk 15°C, Kukuljanovo 13°C, Otočac 11°C, Gospić 10°C, Delnice 9°C, Parg-Čabar 8°C i Zavižan 4°C.

U kišomjerima, zabilježena je mjestimice u Hrvatskoj i osjetnija kiša. Najviše je izmjereno u Pločama 63 mm, Pag 54 mm, Zadar 45, Zavižan 43, Parg 38 mm, Delnice i Crni Lug 37, Gospić 35, Mali Lošinj, Rab i Rijeka 25, Kukuljanovo 19, Krk 15 mm.
Iz pregleda je vidljivo, bar kad je riječ o PGŽ da se glavnina oborina dogodila Gorskom kotaru, dok je Kvarner dobio manje kiše, ali se opet radi o vrlo solidnim količinama.

Niti prolazak fronte nije donio razvedravanje, a bez promjene će biti do subote. Nastavit će se prisutnost ciklone sa jugoistoka, koja će s istočne strane tijekom petka donijeti još nešto kiše, tako da će se zadržati promjenjivo ili pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost povremene kiše, a najmanje bi je trebalo biti na riječkom području.
Temperature su i tijekom četvrtka niske. U 14h (PGŽ i okolica) Delnice i Parg 9, Crni Lug, Plitvice i Udbina 10, Ogulin i Otočac 11, Gospić 12, Kukuljanovo 14, Krk 15, Rab, Senj, Pazin i Pula 16, Rijeka, Bakar, Malinska, Omišalj, Mali Lošinj, Poreč i Rovinj 17, Opatija 18°C.
Najhladniji u Hrvatskoj je Zavižan na kojem pada slaba kiša na samo 4°C, a najtoplija Prevlaka sa 24°C.

Ciklona s frontalnim sustavom premješta se preko Jadrana na jugoistok, a to znači i razliku u tlaku iz koje nastaje vjetar, u ovom slučaju bura i sjeveroistočnjak. Na istočnom priobalju automatske postaje mjerile su prolazno i olujne udare bure.
Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistraIi (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp prikolicama (I.skupina vozila), a na dionici između Bakra i Novog Vinodolskog te Karlobaga i Svete Marije Magdalene i na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupina vozila).
Jak vjetar puše i na dionici autoceste A1 između vijadukta Božići i južnog portala tunela Sveti Rok i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.
Bura će nešto oslabjeti tijekom petka kada će biti sjeverozapadnjaka i tramontane, a vraća se opet u subotu.

Zbog zadržavanja ciklone istočnije, sjeverozapad Hrvatske tijekom petka može dobiti i obilniju kišu, dok se u PGŽ više kiše očekuje u Gorskom kotaru te lokalno na otocima. Zadržat će se svježe vrijeme. Temperature na Kvarneru između 15 i 20°C, a u Gorskom kotaru oko 10°C.

Subota s konačnim povlačenjem ciklone znači i stabilizaciju vremena, iako još tijekom noći u Gorskom kotaru može biti i kiše, ali bi drugi dio dana trebalo doći do kidanja naoblake. Jedino će na kontinentu još i tijekom subote biti moguće nešto oborina, a na krajnjem istoku zemlje i u nedjelju.

Nedjelja i dani do kraja mjeseca u PGŽ stabilni, s dosta sunca i hladnim jutrima, dok će tijekom dana biti dosta svježe i vjetrovito. Jačanje bure ponovno se očekuje početkom novog tjedna.

Naslovna: Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Rijeka, foto: Igor Božić

Crikvenica, foto: Mario Klement

Rijeka, foto: Dražen Suvić

Omišalj, foto: Dalibor Jud

Novi Vinodolski, foto: Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj