Pijavice na Hvaru, 155 mm kiše u Ćilipima

nevrijemehvarscreenshotYT

Djelovanje ciklone s pripadajućim frontalnim poremećajem, osjetilo se gotovo u cijeloj zemlji. O vremenu na našem području već smo pisali, ali lokalno izraženijih nestabilnosti bilo je i u Dalmaciji, posebno u četvrtak ujutro kada se glavnina događanja premjestila južnije, s premještanjem ciklone na jugoistok.

Područje grada Hvara zahvaćeno je izraženijim grmljavinskim nestabilnostima, a formirale su se čak četiri pijavice koje su ugrozile ljude i imovinu.
Jedna s formirala na moru, druge dvije pred hvarskom lukom uz materijalnu štetu na jednoj jedrilici, a četvrta je pogodila kopno i hotelu Bodul počinila znatniju materijalnu štetu.

Ekstremno je bilo i na dubrovačkom području, gdje je aerodrom u Ćilipima u 24h dobio čak 155 mm kiše. Obilnija kiša pala je i na brojnim lokacijama sjeverozapadne Hrvatske, a mjestimice čak i u Slavoniji palo je preko 30 mm.

Kvarner je tijekom četvrtka dobio osjetno manje kiše, najmanje na riječkom području, a do 11 mm kiše palo je u Rabu. U Gorskom kotaru je četvrtak bio i dalje oborinski dan. U Delnicama je palo najviše kiše, 33 mm, a u Crnom Lugu i Pargu po 17 mm.

Zanimljiva je bila i temperaturna razlika u Hrvatskoj tijekom četvrtka. Na Zavižanu je izmjerena najviša dnevna temperatura od 10°C, a u Makarskoj najtoplijih 24°C.

Na sinoptičkoj karti Europe, ciklona se nalazi nad Grčkom, a anticiklona svojim centrom nad sjeverom Europe, što znači da slijede iznimno vjetroviti dani, ali trajnije stabilizacije nema.

Naslovna: Youtube

Sličan sadržaj