Tajfun Dujuan nova tropska prijetnja na zapadnom Pacifiku

wp201521_5day

Zapadni Pacifik ima novu tropsku prijetnju. Tajfun Dujuan, trenutno 1. kategorije, nastao je u obliku tropske depresije sjeverozapadno od Guama. Već 23. rujna, krećući se u smjeru Japana, ojačao je na tropsku oluju. Status tajfuna 1. kategorije dobio je u posljednjem primljenom izvještaju, dok se kreće u smjeru sjeverozapada, gdje se nalazi Ryukyu otočje.

Stalna brzina vjetra iznosi 137 km/h, ali već u idućem izvještaju predviđa se da će imati status tajfuna 3. kategorije, a do kraja tjedna čak i 4. kategorije.

Prema prognozi prvi na udaru naći će se jugozapadni dijelovi Ryukyu otočja, a onda bi došlo do skretanja tajfuna u smjeru zapada, što bi značilo da bi se na udaru mogao naći i Tajvan, a zatim i Kina. Kako to obično biva s tropskim sustavima, očekuju se obilne oborine i opasnost od poplava, uz razoran vjetar.
Iako prognoze sugeriraju da će ovaj put Japan biti pošteđen, postoji mogućnost da nešto vlage od tajfuna dođe i do kopna, u interakciji s frontalnim poremećajem u zemlji, što bi značilo da i tamo mogu pasti veće količine kiše.

Naslovna: Putanja i snaga tajfuna Dujuan, Izvor: wu

Sličan sadržaj