Meteorolozi podvukli crtu pod ljetne vrućine u Crikvenici: Zrak 37,4, more 29,6 “celzića”

Meteorolozi-podvukli-crtu-pod-ljetne-vrucine-u-Crikvenici-Zrak-37-4-more-29-6-celzica_ca_large
Podvukla se crta pod špicu turističke sezone, a o ljetu još što imaju reći meteorolozi koji su obradili podatke za kolovoz. Meteorološki zaključak za uspješni turistički mjesec je: vruć i sparan, visoke dnevne i noćne temperature, more toplo.

U prvoj trećini kolovoza maksimalna temperatura šetala je od 28,9 do 37,4 stupnja. Bez oborina. More se kretalo između 28,9 i nevjerojatnih 29,6 stupnjeva. U drugoj trećini mjeseca maksimalna temperatura penjala se od skromnih 23,4 do 35,9 stupnja. Naravno, spomenutih 23,4 se može shvatiti kao incident u toplom ljetu. Palo je 142 litre kiše, a jače oborine zabilježene su dan-dva nakon Vele Gospe, u dva dana je palo stotinjak litara.

Baš u skladu s uvriježenim mišljenjem da prva prava kiša nakon Vele Gospe označava kraj ljeta. More se nije dalo, grijalo je od 24 do 29 stupnjeva. U završnoj trećini kolovoza maksimalne temperature su nakon kiša pale i kretale se od 25,9 do 30,9 stupnjeva. Oborine tek dvije litre. Ukupno je u kolovozu palo 144 litre kiše, završava izvješće za kolovoz motriteljica crikveničke meteorološke postaje Anđelka Radil.

Da klima ipak ima neki kontinuitet, a ne gnjavi nas hirovima kako nam se čini, svjedoči pogled na maksimalne temperature u proteklih sedam godina. Od 2008. do 2014. godine maksimalna temperatura iznosila je 34 stupnja. Točnije od 34,3 do 34,6 stupnja. Jedino je lani zakazala i najžešće nas zagrijala na skromnih 31,8 stupanj. Lanjski i preklanjski kolovoz prednjačili su po padalinama podarivši nam čak 208 litara kiše lani i 185 litara kiše preklani. Obično se kretalo od 50 do 70 litara. Zabilježen je ekstrem 2011. godine, kada je palo tek 22 litre kiše u kolovozu.

U srpnju i kolovozu područje Crikvenice imalo je velik broj sunčanih sati, povoljno strujanje zraka, čistoću mora i zraka, što u kombinaciji sa sudarom amorskog zraka i zraka s obližnjeg gorja, privlači turiste u Crikvenicu, ističe motriteljica Radil.

Kakvo će vrijeme podariti sljedeće ljeto potpuna je tajna, no jasno je da će se 1. srpnja obilježiti 125 godina očitanja meteoroloških podataka. Crikvenica je jedan od rijetkih gradova koji ima sačuvane podatke i bilo bi lijepo objaviti prigodnu publikaciju.

Izvor: Novi list
Naslovna foto: M. Gracin

Sličan sadržaj