Karatkoročno malo stabilnije, dugoročno nestabilnije i bez vrućina


Mogućnost pljuskova u petak, model ICON | Istramet

Posljednji put pretežno sunčan dan u Rijeci dogodio se 29. travnja. Nakon toga smo ušli u razdoblje nestabilnog vremena, a u petak 4. svibnja je bilo i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom. U Rijeci je tada palo 33 mm kiše.

S početkom novog tjedna i vrijeme je “okrenulo” novu stranicu pa je ponedjeljak pretežno sunčan i topao ili vrlo topao. Prema DHMZ mjerenjima od 14 sati u Gorskom kotaru izmjereno je 19 ili 20°C, a na Kvarneru od 24 do 28°C.
Puše slab do umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak.

Sunčano vrijeme je zbog utjecaja anticiklone koja se nalazi na sjeveru Europe i pruža greben i na naše područje. Nju će u iduća dva dana narušiti visinska ciklona s istoka Europe. Na vrijednostima tlaka to se neće vidjeti, jer će u prizemnom sloju i dalje biti anticiklona, ali po visini se očekuje kruženje vlažnog i nestabilnog zraka.

Zbog toga će u utorak navečer doći do prolaznog naoblačenja uz mogućnost mjestimičnih slabih oborina koje će na većini područja i izostati. Slično se na prognostičkim modelima vidi i za srijedu.

Od četvrtka do kraja tjedna zadržat će se većinom stabilno vrijeme, izuzev petka kada će mogućnost pljuskova biti ponovno veća.

U nedjelju će se vrijeme dodatno destabilizirati zbog približavanja fronti s Atlantika koje će stizati do Sredozemlja, a onda potom u jugozapadnoj struji dolaziti do naših krajeva donoseći oblake i povremenu kišu, osobito riječkom području uz osvježenje.

Sličan sadržaj