Aleja tornada se (pro)budi(la)

Aleja tornada je neslužbeni  naziv za područje središnjeg dijela SAD-a u kojem se najčešće javljaju tornada. Iako ne postoje nikakve službene granice za Aleju tornada,  ona se proteže od sjevera Teksasa, preko Oklahome, Kansasa do Nebraske.  Vrhunac sezone tornada u SAD-u je u proljetnim mjesecima, osobito u travnju i svibnju.

Sve do početka svibnja je u Aleji tornada vladalo zatišje. Štoviše, na području savezne države  Oklahome u prva četiri mjeseca ove godine nije formiran niti jedan tornado. To se nije dogodilo još od 1950. godine, od kada se vode pouzdaniji podaci o tornadima.

Zatišje je prekinuto u prvim danima svibnja, kada je to područje središnjeg dijela SAD-a zahvatila serija oluja. U prva tri dana svibnja (do petka ujutro)  američki SPC (Centar za predviđanje oluja) je registrirao 43 izvještaja o tornadima. Registriran je i prvi ovogodišnji tornado u Oklahomi, čime je prekinut rekordni niz dana od početka godine bez ijednog tornada. Unatoč velikom broju dojavljenih tornada nije zabilježena niti jedna žrtva niti je bilo ozbiljnije ozlijeđenih ljudi. Ipak, oluje su uz tornada bile praćene i tučom te jakim vjetrovima (bez formiranja tornada) te je prouzročena velika materijalna šteta.

Nalovna: Nikola Pavlović // Tekst: Crometeo

Sličan sadržaj