SAD: “Aleja tornada” ponovno aktivna / Suša i vrućina na Floridi

hazy-sunset-mia

Područje “Aleje tornada” ponovno je postalo “aktivno” u zadnjoj dekadi travnja.

Niz nestabilnosti u nedjelju pogodio je područje sjevernog Teksasa, južno od poteza na kojem su gradovi Dallas i Fort Worth.
Nedjeljno poslijepodne donijelo je ekstremne uvjete vremena jugoistočno od grada Abilenea, gdje se formirala prostrana superćelija uz popratni efekt nekoliko tornada kratkoga trajanja i tuče veličine teniske loptice.
Storm Prediction Centre (SPC) navodi kako su izdana preliminarna upozorenja za 19 tornada.
Navedeno područje tijekom nekoliko sati zaprimilo je nešto više od 130 mm kiše.

Meteorolozi su analizom podataka ustvrdili kako bi superćelija bila znatno pogubnija da se smjestila samo jednu saveznu državu sjevernije.

Istovremeno, jug SAD-a pogodio je toplinski val koji je temperature podigao na razinu srpanjskih. Jugoistok Floride zagrijao se iznad 36°C, opako se približavajući 40°C.
Travanj je za jug Floride bio iznimno siromašan oborinama – dosad je palo nešto manje od 1/5 prosječne količine kiše.
Glavnim krivcem za natprosječnu toplinu proglašena je upravo suša, jer se suho tlo zagrijalo znatno brže i intenzivnije.
Najtoplije je bilo u Miamiju, Boca Ratonu i Fort Lauderdaleu. Zahvaljujući jakim zapadnim vjetrovima, nesnosna vrućina ipak je bila podnošljivija uz hladniji oceanski zrak.

Uz stanovnike savezne države Floride, Kubanci se na svojemu otoku suočavaju s istim, izraženijim problemom. Havana se pržila na 39°C – što je druga po redu najviša temperatura ikad izmjerena za kubanski glavni grad. Njihov je travanj uistinu nalikovao kolovozu, kada je ljeto na vrhuncu.

Naslovna: Subotnji zalazak sunca u Miamiju, uvertira u nedjeljnu žegu; izvor: NWS/Miami

Sličan sadržaj