Nepal: Potrage za preživjelima se nastavljaju / Planinska sela zatrpana lavinom (FOTO, VIDEO)

Nepal-earthquake-3

Nakon razornog potresa koji je u subotu pogodio Nepal, loše vijesti iz te azijske planinske zemlje ne prestaju dolaziti.

Potres magnitude 7.9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici s hipocentrom od svega desetak kilometara ispod zemlje te epicentrom 80 km udaljenog od glavnog grada Kathmandua. Nakon ovog, uslijedila su ukupno još tri potresa, magnitude redom 6.6, 5.1 i posljednji 6.7 po Richteru, lociran nedaleko od kineske granice.

Potresi za himalajsko područje nisu neuobičajeni – zbog podvlačenja Indijske tektonske ploče pod Euroazijsku na mjestu planinskog lanca Himalaje, seizmika tog područja izuzetno je aktivna. Ipak, ovako jak potres na tom dijelu svijeta nije zabilježen već osam desetljeća.

Prema najnovijim informacijama svjetskih medija, poginulo je više od 3700 osoba, a teže ozlijeđeno gotovo 7000. Spasilačke službe ulažu velike napore kako bi pravovremeno pronašli preživjele koju su zarobljeni u ruševinama i snijegu, ne samo u Nepalu, već i u Indiji, Kini te Butanu. Nažalost, taj broj se neprestano povećava iz sata u sat.

Podatci veleposlanstva ukazuju da se u Nepalu trenutno nalazi 20 Hrvata. Svi su na sigurnom, bez težih ozljeda. Nitko od njih ne želi hitnu evakuaciju koju im je ponudilo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Glavni grad Nepala, Kathmandu, nalazi se unutar velikog oblaka prašine koji je nastao zbog masovnog rušenja zgrada prilikom podrhtavanja tla. Preživjeli bježe iz grada, spavaju na otvorenom unatoč hladnoći, strahujući od ponovljenih prizora. Pozivi za pomoć pristižu iz cijele zemlje.
Neoštećene bolničke zgrade pune su ranjenih, a u dvorištu medicinskog fakulteta podignut je improvizirani šator za dodatni prijem pacijenata.

U planinskim, snijegom pokrivenim prostorima i dalje postoji velika mogućnost od pojave novih lavina, budući da je potres narušio konzistentnost snježnog pokrivača. Strahuje se i za živote nekoliko stotina ljudi iz omanjih planinskih sela, do kojih spasioci tek pristižu, koja su ostala zakopana pod snijegom nakon lavine.

Razornost potresa koji je pogodio Nepal, jedna od malobrojnih snimki; izvor: youtube.com

Ruševine koje je potres ostavio za sobom; izvor: nydailynews.com

izvor: khon2.com

Lokalni stanovnici i turisti udruženim snagama tragaju za preživjelima; izvor: ottawacitizen.com

Lavine snijega izazvane potresima; izvor: youtube.com

https://www.youtube.com/watch?v=Gl69xq6H6G4#t=197

Alpinističko prenoćište poharano lavinom; izvor: time.com

Naslovna: Službe u obilaženju ruševina; izvor: econintersect.com

Sličan sadržaj