Prilično jak potres kod Slunja, treslo se i na širem riječkom području

Danas, 1. svibnja 2024. godine u 5 sati i 38 minuta seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4,3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske, najviše u Lici i središnjoj Hrvatskoj, javljaju iz seizmološke službe RH.

Epicentar potresa kod Slunja, izvor: EMSC

Međutim, ista ta seizmološka služba ni slova nije napisala o noćašnjem potresu na Krku u 03:27 sati, magnitude 2,3 po Richteru koji se osjetio na širem području Kvarnera, od Rijeke prema jugu. No, zato postoji EMSC i slične stranice koje bilježe sve potrese, neovisno o magnitudi, gdje se građani mogu informirati.

Epicentar potresa na Krku, izvor EMSC

Većina zemalja u okruženju na svojim stranicama ima dio gdje se navodi popis potresa koji su nastali sa zabilježenim magnitudama, samo seizmološka služba RH izdaje priopćenja, pri čemu, vidi se iz priloženog, očito ne postoji standard, o kojim se potresima pišu izvješća, a o kojima ne. Jer nekad se piše o potresu magnitude 1 po Richteru, a nekad ni slova o potresu magnitude većem od 2. Da postoji automatska lista primjerice, kao što ju imaju slovenski ARSO, austrijski ZAMG itd., tada ne bi bila ni potreba za priopćenjima.

Sličan sadržaj