„Prvi maj” u znaku novog kišnog perioda, za vikend stabilnije

Izvor naslovne ilustracije : RiMeteo
Slika je ilustrativna te označava period prije samo 5 dana kada je na Učki pao rekordan snijeg sezone! Danas i na Učki
vladaju” ljetne temperature.

Uvod

Nastavak priče „iz ekstrema u ekstrem”, doslovno nije trebalo dugo čekati da nam se ponovno vrati „proljeće” koje više nalikuje na ljeto. U mjesecu travnju svega dva dana smo bili pod prosječnim temperaturama, ostalo su bile ljetne i zimske, s većim naglaskom na ljetne pa neće ni čuditi ako travanj završi među najtoplijim travnjima u povijesti meteo mjerenja. Također, ovo je vjerojatno i jedan od najprevrtljivijih travanja u novijoj povijesti.

Prikaz hoda prosječne dnevne temperature za postaju Rijeka. Vidljivo je da smo u mjesecu travnju (žuti marker) temperaturno bili najdalje od prosjeka te smo se trenutno ponovno vratili u temperature kakve su bile prije jakog zahladnjenja. Izvor: DHMZ, dorada: RiMeteo

Svibanj će stoga započeti s novom rundom kiše pa bi i taj mjesec mogao brzo ispuniti oborinsku kvotu, ali uz kasnoproljetne, gotovo ljetne temperature.

Sinoptička situacija

Na vrijeme trenutno utječe rub anticiklone čiji se centar trenutno nalazi na granici Rusije. Zbog toga imamo stabilno i pretežno vedro vrijeme protekla dva dana, jer po visini smo pod utjecajem jugoistočnog i istočnog (suhog) visinskog strujanja.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije. Vidljiva je jaka anticiklona (crvena boja desno) te kako tek rubno zahvaća naše područje. S druge strane ciklona na jugu Irske koja će poremetiti stabilno vrijeme u ovome tjednu. Izvor : Neverin

Prve nestabilnosti u ovome tjednu uzrokovat će približavanje ciklonalnog centra koji se trenutno nalazi na jugu Irske, a njezina fronta će spuštanjem u južnije krajeve potencirati novu sekundarnu ciklonu na jugu Francuske. Time će istočna i jugoistočna visinska strujanja ubrzo zamijeniti južna, kasnije i jugozapadna visinska strujanja, donoseći novu količinu vlažnog i nestabilnog zraka pa će vrijeme već od srijede biti ponovno nestabilno.

Također zbog jačanja jugozapadnog visinskog strujanja koje će zahvatiti i sjeverni rub Afrike, oborine bi mogle biti „obogaćene” česticama pijeska iz Sahare, uzrokujući „prljavu” kišu.

Ciklona će ubrzo odmaknuti sjevernije prema Belgiji i Njemačkoj pa će naše područje ostati pod jugozapadnim visinskim strujanjem, a uz jačanje anticiklone kod Maroka. „Hladna” fronta bi nas mogla zahvatiti tijekom petka donoseći tek malo svježije temperature.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak kada će ciklona kod Belgije biti na svom vrhuncu, a u donjem lijevom kutu nadzire se anticiklona koja će “popraviti” vrijeme gurajući greben u središnju Europu. Izvor : Neverin

Anticiklona kod Maroka bi zatim trebala pomaknuti svoj greben prema središnjoj Europi što će uzrokovati promjenu smjera visinskog strujanja pa će ono za vikend biti iz II kvadranta uzrokujući buru i stabilno vrijeme.

Do kraja vikenda se zatim očekuje nastavak utjecaja oslabljene anticiklone na sjeveru Afrike koja će većinski utjecati i na naše područje tjerajući hladniji (svježiji) zrak dalje od našeg područja pa bi vikend ponovno trebao biti u znaku više sunca i gotovo ljetnih temperatura.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak do kasno navečer pretežno vedro, a zatim slijedi nailazak visinske naoblake sa zapada. Puhat će slab povremen vjetar južnih i istočnih smjerova. Dnevna temperatura na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C. Večernja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u utorak. Vidljivo je da će danas biti najtopliji dan u tjednu s temperaturama do gotovo 29°C! Izvor : Meteoadriatic

Srijeda već od jutra oblačna, a prve lokalne oborine izgledne su iza podne (najprije u zaleđu Rijeke, a zatim i drugdje) nakon čega će postajati sve češće prilike lokalnih pljuskova ili kiše. Kasno popodne i navečer posvuda su izgledni lokalni pljuskovi ili slaba kiša. Uz pljuskove nije isključena ni pojava grmljavine. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 1 – 30 mm kiše. Zapuhat će jugo, od sredine dana i jako, lokalno s olujnim udarima! Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Dolaskom kiše temperatura će se osjetno sniziti.

Prikaz brzine udara vjetra u srijedu popodne. Vidljivo je da će jugo imati jake, lokalno i olujne udare pa pripazite na vatru ukoliko radite roštilj na otvorenom. Izvor : Istramet

Četvrtak do sredine dana i dalje oblačno uz povremenu slabu do umjerenu kišu ili lokalni pljusak, a zatim slijedi kratkotrajno razvedravanje pa bi sredinu dana obilježilo sunčano vrijeme. Popodne ponovno slijedi nailazak naoblake i oborina koje će posvuda padati u obliku slabe do umjerene kiše te lokalnih pljuskova. Ukupno bi moglo pasti 5 – 35 mm kiše. Jugo će se do sredine dana skoro potpuno smiriti, a zatim popodne stiže fronta sa zapada pa će zapuhati prolazan jak zapadnjak i jugozapadnjak, lokalno uz olujne udare, a nakon njega do kraja dana zadržat će se slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Navečer nakon prolaska fronte slijedi osjetan pad temperature.

Prikaz ukupne količine oborina u četvrtak. Lokalno bi u zaleđu Rijeke moglo pasti i preko 30 mm. Izvor : Meteoadriatic

Petak uglavnom oblačan uz povremenu slabu do umjerenu kišu naročito u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke. Ukupno bi moglo pasti 3 – 30 mm kiše. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a kasno navečer slijedi okretanje na buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz minimalne temperature u petak. Jutro će biti osjetno hladnije nego proteklih dana. Izvor : Meteoadriatic

Subota još uz ponešto oblaka u prvom dijelu dana, a zatim do kraja dana, kao i u nedjelju pretežno vedro. U subotu će zapuhati bura, no ne prejaka, a zatim do kraja vikenda slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. Temperature se vraćaju ponovno na (ljetne) vrijednosti utorka i srijede.

Sličan sadržaj