Početak tjedna lokalno i uz obilnije oborine / Prvi maj uz kišu

11159453_954210921276535_8309986231326825485_n

Prevrtljivo proljetno vrijeme – fraza je kojom bismo najlakše okarakterizirali tjedan za nama.

Sveukupno gledajući, prve dvije dekade travnja cijelom su području Europe donijele natprosječno toplo vrijeme uz malu količinu oborina – što se najbolje vidi na primjeru Ujedinjenog Kraljevstva. Jačanjem ciklonalnog središta nad Atlantikom sredinom prošlog tjedna, taj se trend polako počeo mijenjati.
Prodiranje vlažnog oceanskog zraka nad toplo europsko kopno utjecat će i na vrijeme kod nas, te ubrzo popraviti oborinski prosjek za aktualni mjesec.

Stabilno i sunčano u prvoj, kišno i promjenjivo u drugoj polovici tjedna. Četvrtak i petak označili su početak duljeg perioda koji je obilježen kišnim i vlažnim vremenom, s dominacijom vjetrova južnoga smjera.

Oborina nije bilo u velikoj mjeri – tijekom nedjelje na Kvarneru mjestimično je pala litra kiše po četvornom metru.
Uz male razlike između jutarnjih i dnevnih temperatura, koje danas nisu prelazile 20°C na Jadranu, na skali dnevnih maksimalaca izdvajao se istok i sjever Hrvatske gdje se lokalno mjerilo i preko 26°C.

Posljednji tjedan travnja kojim polako zakoračujemo i u svibanj, ne donosi nikakav veći preokret što se tiče ukupne vremenske slike nad našim krajevima.

Ponedjeljak za sobom nosi pretežno do potpuno oblačno vrijeme uz obilniju kišu, mogući su i jači grmljavinski pljuskovi, posebice prema kraju dana i u noći na utorak. Vjetar umjeren do jak, jugoistočni i južni. U Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadni. Temperature slične onima od nedjelje, na moru 15-18°C, viši predjeli 11-16°C.

Utorak ponovno oblačan, uz česte, lokalno obilnije pljuskove u prvom dijelu dana. Vjetar promjenjivog smjera – slab zapadni i jugozapadni, prema večeri u okretanju na umjeren sjeverni i sjeveroistočni (podno Velebita umjerena bura).
Temperature će se sniziti za nekoliko stupnjeva, što će se osobito očitovati u večernjim satima. Dnevni maksimumi na Kvarneru do 17°C, u gorju do 13°C.

Srijeda i četvrtak donose mali predah od kiše, barem količinski. Za razliku od srijede koja će biti uglavnom bez oborina, uz nešto vedrine osobito na jugu županije, četvrtak ipak ima izglede za slabu kišu. Vjetar većinom slab do umjeren, istočnih smjerova. Temperature u blagom porastu u odnosu na utorak, iako bi srijeda trebala biti neznatno toplija od četvrtka.

Prvi maj (petak) u svojoj drugoj polovici ponovno uz više oblaka i kišom, uglavnom ne u većim količinama (naglasak ponovno na riječkom području te Gorskom kotaru). Za sada je izgledno kako će prva polovica i rani poslijepodnevni sati ostati pretežito suhi. Puhat će slab do umjeren jugoistočnjak, u postupnom jačanju prema kraju dana.

Subota oblačna i kišna, uz umjeren do jak jugoistočni i istočni vjetar u prijepodnevnim satima.
Dnevne vrijednosti temperature za petak i subotu na Kvarneru do 16°C, u gorju do 14°C.

Nedjelja nešto stabilnija, uz mogućnost slabe kiše ponajprije za Rijeku i okolicu. Zapuhat će slaba do umjerena bura i istočnjak. Za stupanj-dva toplije nego u subotu.

Naslovna: Nedjeljno sivilo u Rijeci; foto: Sandra Hrastina

Sličan sadržaj