Karlovac: Situacija sa poplavama i dalje teška, ali rijeke se polako povlače

karlovac
Stanje sa poplavama na karlovačkom području i dalje je teško, ali prema zadnjim informacijama vodostaji rijeka su u laganom opadanju.

Kupa i Korana se povlače, ali su vodostaji oko 16 sati bili i dalje na visokih 797 centimetara. Jučerašnji maksimalni vodostaj Kupe iznosio je 855 centimetara.

Na podučju Karlovca u proteklih 14 dana palo je više od 200 litara kiše, što je daleko više od prosječnih 90 litara za mjesec studeni.

Pod vodom su cijela naselja Logorište i Mostanje. Ljudima je voda u kućama i po metar visine, a pomažu im vatrogasci, ronioci, spasiteji HGSS-a, radnici gradskih komunalnih tvrtki.

Prema posljednjim informacijama u Karlovcu su 343 kuće pod vodom.

Zbog vode na kolniku zatvorene su dionice državnih cesta:
DC1 u Karlovcu podvožnjak Ilovac (obilazak autocestom A1 Jastrebarsko-Karlovac),
DC36 u Karlovcu u ulici Selce, u mjestima Blatnica, Koritinja i Sunčani Brijeg te na dionicama Pisarovina-Lasinja i Donja Kupčina-Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko,
DC228 Jurovski Brod-Ozalj-Karlovac, na dionici Novi Novaki-Donje Pokuplje, te niz ostalih županijskih cesta.

U petak je proglašena elementarna nepogoda za područje grada Karlovca zbog odrona koji su uzrokovali velike materijalne štete na komunalnoj infrastrukturi i javnoj imovini.

Aktivirano je 126 klizišta, od kojih je desetak novih, a stara su, kako je rekao gradonačelnik Damir Jelić, redom pretrpjela najmanje petnaest postotna proširenja.

Kupa je na sisačkom području u stalnom porastu, te se rekordno visoki val, koji dolazi iz Karlovca, očekuje u nedjelju.
Pod vodom je već oko stotinjak vikendica na području Letovanića. Izvanredno stanje od poplava je proglašeno u Farkašiću, gdje je vodostaj danas iznosio 960 centimetara.

Naslovan foto: Kristina Stedul- Fabac

Sličan sadržaj