KASNOSEZONSKI TROPSKI RAZVOJ MOGUĆ NA ATLANTIKU / TROPSKA DEPRESIJA U INDIJI


Accuweather

Ova sezona na Atlantiku neće se po ničemu dugo pamtiti, osim po neaktivnosti. Za stanovništvo možda i bolje, a zaljubljenici u meteorološka zbivanja ostali su bez izvora događanja. Ipak, do kraja sezone 30. studenog Atlantik će se pokušati još jednom “probuditi”.

Negdje na pola puta između Afrike i SAD-a nalazi se potencijalni tropski val koji će se vrtiti nad otvorenim vodama Atlantika idućih nekoliko dana. Povoljni uvjeti mogli bi dovesti do bolje organizacije i nastanka tropskog sustava.

Bez obzira nastane li što ili ne, kopno će biti pošteđeno, jer će se ovo polje sniženog tlaka zraka, kretati prema sjeveru pa ožda završi i u Europi bez tropskih karakteristika, ali kao izvantropska ciklona.

Ovakvi razvoji na Atlantiku pred sam kraj sezone nisu baš potpuna rijetkost. U studenom 2011. nastala je tropska oluja Sean, 2010. uragan Thomas, a uragan Alice nastao je van sezone, u prosincu 1954. godine..

Jug Indije pogodila je danas tropska depresija koja je prvotno bila i tropskim ciklonom, dok se približavala Bengalskim zaljevom. Osim lokalno obilnije kiše s ovim sustavom, čije se raspadanje očekuje brzo, ne bi trebalo biti većih problema.

Sličan sadržaj