Katastrofalne poplave na jugu: Proglašena elementarna nepogoda za Župu dubrovačku


Župan Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje Općine Župa dubrovačka, obavijestili su danas iz Županije dubrovačko-neretvanske.

I dalje se saniraju štete na prometnicama i u kućama

“Uslijed olujnog nevremena praćenog poplavom 12. rujna prouzročena je ogromna šteta na stambenim i gospodarskim objektima, komunalnoj infrastrukturi, imovini u vlasništvu građana i gospodarskih subjekata te na poljoprivrednim površinama, dugogodišnjim nasadima i tekućoj poljoprivrednoj proizvodnji”, stoji u obrazloženju odluke. Općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode dužno je do 20. listopada izraditi konačno izvješće o nastaloj šteti te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu na potvrdu.

Tri dana nakon katastrofalne poplave u Župi dubrovačkoj i dalje se zbrajaju štete. Kako piše lokalni portal zupcica.hr jutros je Sanitat počeo s dezinfekcijom poplavljenih kuća, Čistoća odvozi glomazni otpad, općinski komunalci neprekidno rade na raščišćavanju Župe, vatrogasci i dalje uklanjaju oborena stabla i saniraju poljske puteve koji su također devastirani u poplavama.

Nardelli: Nemamo novac za pomoć stanovništvu

Prve procjene govore kako je riječ o šteti teškoj najmanje 10 milijuna kuna, no čini se da riječ o premalom iznosu. Osim uništenih prometnica koje predstavljaju glavni i jedini magistralni pravac prema Crnoj Gori, poplavljeno je preko 50 obiteljskih kuća. U štete valja uračunati i rušenje potpornih zidova te gotovo potpunu devastaciju odvodnih kanala, potoka i ulica.

“Trenutno nemamo nikakav način za financijsku pomoć stanovništvu, ali čim prije ćemo ići s rebalansom proračuna s kojim ćemo osigurati iznos za pomoć stradalima u ovoj poplavi. Ono što trenutno možemo osigurati je pomoć u raščišćavanju posljedica”, rekao je načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli za lokalni zupcica.hr.

Izvor: index.hr
Foto: FAH

Sličan sadržaj