Kina: Tornado prouzrokovao potonuće kruzera na rijeci Yangtze

Ship Carrying 458 People Sinks In Yangtze River In Jingzhou

Svjetski su se mediji proteklih dana raspisali o neobičnoj, ali pogubnoj, pomorskoj nesreći kineskih turista na krstarenju rijekom Yangtze.
Povjesničari smatraju kako je riječ o najvećoj kineskoj pomorskoj nesreći u posljednjih 70-ak godina.

U ponedjeljak, 1. lipnja, četiristotinjak putnika kruzera Oriental Star koji se u trenutku nalazio u kineskoj pokrajini Hubei, jugoistočno od pokrajine Wuhan, našlo se u problemima nakon nenadane grmljavinske oluje popraćene vrtložnim pojavama.
Kako se čitav događaj zbio vrlo brzo, spasilačke službe i policija zaprimili su više različitih opisa od svega 14 spašenih te nisu sa sigurnošću mogli procijeniti koji je egzaktan uzrok havarije.
Najčešće se govori o tornadu ili o zračnom slapu, tzv. microburstu.

Satelitska snimka 1. lipnja s naznačenim mjestom potonuća kruzera; Izvor: weather.com

Kineska meteorološka služba analizirala je vremenske uvjete koji su vladali za vrijeme potonuća broda te su došli do zaključka kako je postojala prisutnost orkanskih visinskih vjetrova s izraženim smicanjem među slojevima.
Satelitske i radarske snimke su toga dana ukazivale na pojačanu nestabilnost atmosfere na širem području. Zbog ciklonalno orijentiranih vjetrova, kineski stručnjaci smatraju da se ipak radilo o izoliranoj pojavi tornada, u Kini poznatog pod terminom longjuanfeng.

Atmosferski znanstvenici diljem svijeta dijele mišljenje da je riječ o tornadu, koji nije tako neuobičajena pojava u jugoistočnoj i istočnoj Aziji.

U aktualnom primjeru, američki meteorolozi uočili su nekoliko superćelija. Iako dobiveni podatci upućuju na snažnu grmljavinsku oluju s jakim silaznim vjetrovima, nešto manju mogućnost pripisuju tornadu, koji je ipak moguć.

Meteorološke pojave ove vrste koje su se u navedenim kineskim regijama formirale tijekom ponedjeljka česta su pojava za ovo doba godine te u tom dijelu svijeta nazivaju se Mei-yu fronta.
Pojam se odnosi na pojas konvergentnih vjetrova uz dodatak sjevernog potiska azijskog monsuna.
Takve vremenske situacije obično za sobom povlače obilne oborine.

Naslovna: Spasilačke službe u potrazi za preživjelima nakon havarije Oriental Stara; Izvor: ChinaFotoPress/Getty Images

Sličan sadržaj