Svibanj 2015. : Natprosječno topao na razini države, sušan u PGŽ

ri_sred

Ujedno i posljednji mjesec klimatološkog proljeća, ovogodišnji svibanj nalikovao je prošlogodišnjemu, posebice u kišnoj epizodi u posljednjoj dekadi mjeseca, koja je ponovno zaprijetila poplavama.
Uz lokalitete u regiji gdje se izlijevanje rijeka iz korita ponovilo, u svibnju 2015. godine izbjegli smo katastrofalne situacije.
Zbog izrazitog oborinskog doprinosa posljednjih dana svibnja, mjesečna oborinska statistika za najveći dio hrvatskog teritorija ocijenjena je kišnom, pa čak i vrlo kišnom za prostor Slavonije, Podravine i Međimurja.

DHMZ: Oborinska odstupanja u svibnju 2015.

Primorsko-goranska županija, uz Istru, ponovno je na najvećem postotku teritorija ocijenjena sušnom. U usporedbi s podatcima iz svibnja 2014. na Kvarneru (osobito na otocima kao što su Cres i Lošinj) palo je i do 80 % manje kiše.
Međutim za šire riječko područje količina lanjskih i ovogodišnjih mjesečnih oborina je podjednaka, uz drugačiji raspored prema dekadama.
Od dostupnih podataka, izdvojit ćemo 177 mm kiše u Pargu. Na moru nastavak suše, U Rijeci je palo samo 60 mm kiše, Malom Lošinju 34, a u Rabu 27 mm kiše.

DHMZ: Kumulativna količina oborine za Rijeku – svibanj 2014.

DHMZ: Kumulativna količina oborine za Rijeku – svibanj 2015.

Kombinacija razmjerno malih količina oborina s natprosječno visokim temperaturama zraka za peti po redu mjesec u godini uzela je danak u poljoprivrednim djelatnostima.
Informacije o natprosječno visokim temperaturama ne iznenađuju previše, jer su uz konstantan trend zagrijavanja ovoga svibnja zabilježene na području čitave Europe – dovoljno je samo prisjetiti se rekorda oborenih u Španjolskoj polovicom mjeseca.

Nagli porast temperatura početkom mjeseca nastavio se sve do njegova kraja te bivao narušen kraćim frontalnim poremećajima i ciklonama koje su nakratko ukrotile tople svibanjske dane.
Na razini Hrvatske jedino je područje Podravine i Baranje ostalo u okvirima prosjeka, ostatak zemlje prema cijelomjesečnoj je statistici opisan toplim i vrlo toplim.

DHMZ: Temperaturna odstupanja u svibnju 2015.

Veću prekretnicu u temperaturno – oborinskim trendovima u svibnju zabilježili smo početkom druge dekade mjeseca, bar što se tiče područja naše županije.
Susretom hladnog zraka sa sjevera Europe sa toplim i vlažnim zrakom koji se tijekom prve polovice “ukorijenio” na jugu kontinenta rezultirao je hladnom frontom te snažnom ciklonom formiranom u Genovskom zaljevu.
Temperaturni pad koji je za sobom povukla fronta te oborinski oporavak koji je za sobom povukla dobro nam znana ciklona učinili su glavnu prekretnicu u mjesecu, bez koje bismo već u ovim trenutcima na Kvarneru bilježili sušu ekstremnih razmjera.

Naslovna: Praćenje srednje dnevne temperature zraka u Rijeci – DHMZ (za period do 03.06.2015.)

Sličan sadržaj