Svibanjska zima u dijelu Europe

Eifel/Hürtgenwald, Bernward Föllmer, SWE

Izražena hladna fronta sa sjevera Europe danas je zahvatila središnji dio kontinenta, a u Njemačkoj se snijeg mjestimice spustio do nizina.

Nakon što je u četvrtak hladan zrak zahvatio Dansku, u Skrydstrupu na samo 43 metara nadmorske visine jutros je izmjereno zimskih -2 °C. Hladan zrak zatim se brzo spuštao prema jugu kontinenta.


Temperature zraka pale su značajno ispod prosjeka, u dijelovima Njemačke i za 10-ak stupnjeva Celzija. Negativne temperature zraka izmjerene su uglavnom u području iznad 700 metara nadmorske visine, no iduće noći s razvedravanjem temperature zraka mogle bi se i u nizinskom području sniziti ispod -3 °C.

Snijeg je zameo i Ardene uz pravi snježni ugođaj, a pahulje su zabilježene i na istoku Francuske u pokrajini Elzas na samo 581 metara nadmorske visine.
Prema pisanju lokalnih meteoroloških portala, naglo zahladnjenje iznenadilo je i Skandinaviju gdje je snijeg došao nakon ekstremne topline koja je uzrokovala buđenje vegetacije. Temperature zraka naglo su se snizile za više od 20 °C. (Istramet)
Harperscheid – zapadna Njemačka, foto: Marco Hermann/Met Hirado

Sličan sadržaj