Stiže jedna od jačih svibanjskih promjena | Zahladnjenje, bura, snijeg

Ne, nismo zamijenili godišnja doba. Pred nama je jedna od jačih svibanjskih promjena u ovom stoljeću, a portal MeteoAdriatic o tome je imao i posebnu analizu:

Obilježit će je obilna oborina, olujna pa i orkanska bura, dosta kiše, snijeg u gorju te osjetniji pad temperature zraka.

Nakon kratke pauze od nestabilnosti u kojoj se uspio zabilježiti i jedan potpuno vedar dan, ulazimo u period kišovitog vremena koje će ovoga puta biti popraćeno i izraženom hladnom frontom neuobičajenom za ovo doba godine.

Za spuštanje takve hladnoće “udružila” su se dva sustava, ciklonalno polje oko Skandinavije i anticiklona koja se smjestila oko Islanda. Zbog jačanja ta dva sustava te položaja centra istih koji su se smjestili dosta sjeverno te time povukli sa svojom rotacijom zraka (anticiklona – u smjeru kazaljke na satu, ciklona – obrnuto ) hladnoću sa Sjevernog pola, koja će se zatim zbog spuštanja anticiklone južnije, spustiti i do našeg područja te osigurati vrlo nepovoljne vremenske uvjete.

Takvom će vremenu dodatno pogodovati stvaranje sekundarne ciklone oko Genovskog zaljeva pa osim snijega u višim dijelovima Gorskog kotara, u ostatku će područja pasti znatna količina oborina, nakon koje će zapuhati i nešto jača bura, kakva baš i nije uobičajena u svibnju.

Prvi dan vikenda (subotu) tako će obilježiti dosta nestabilno vrijeme. Prevladavat će oblačno uz čestu kišu koje će najviše pasti ujutro i u večernjim satima kada postoji mogućnost i za lokalne pljuskove s grmljavinom i tučom, dok će na čitavom području pasti od 5 do 30 mm kiše, izuzev područja oko Učke i zaleđa Rijeke te područja oko Platka i grobničkih Alpi gdje se lokalno očekuje i preko 50 mm.
Puhat će umjereno jugo koje će se zadržati tijekom dana.
Temperatura će se ujutro na moru kretati od 10 do 15°C, u Gorskom kotaru oko 7°C dok će se dnevne vrijednosti na Kvarneru penjati i do 20°C, a u Gorskom kotaru će se zadržati oko 10°C.

Nedjelja zatim donosi pravu promjenu vremena kakva je uobičajena zimi. Hladna fronta će doći u ranim jutarnjim satima, s njom će proći i jedan intenzivniji val kiše, a kiša će u Gorskom kotaru iznad 1000 metara brzo prijeći u snijeg. Snježna će se granica zatim pomalo kroz dan spuštati da bi se do kraja dana spustila na oko 600 metara nadmorske visine, no zbog slabljenja oborina, snježni će se pokrivač zadržati na oko 700 metara nadmorske visine, gdje se očekuje i tanji pokrivač od oko 5 cm, a u višim predjelima Gorskog kotara (iznad 1000 m.n.v.) i preko 20 cm.

Količina snijega od subote u 20 sati do nedjelje u 20 sati. IstraMet


Snijega će malo pasti i po najvišim dijelovima Učke i Ćićarije, a na ostatku područja past će veća količina oborina, uglavnom slično kao i prethodni dan s najvećim naglaskom na područje oko Učke i zaleđa Rijeke.

Količina oborine u periodu od 2 do 8 sati u nedjelju, IstraMet

Vjetar će s prolaskom fronte okrenuti na buru koja će zatim do večeri jačati na jaku do olujnu s orkanskim udarima pa će se promet uz obalu i na moru teško odvijati, a poteškoća s vjetrom bit će i u Gorskom kotaru, gdje će probleme praviti jak sjeveroistočnjak.

Udari vjetra u nedjelju sredinom dana, IstraMet

Temperature će se do nailaska fronte na Kvarneru kretati od 10 do 15°C, u Gorskom kotaru oko 5°C, a s prolaskom fronte na cijelom području past će za dva tri stupnja Celzijusa pa će navečer na Kvarneru iznositi 5-10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C.
Vjetar će pojačavati osjet hladnoće.

Promjena temperature u odnosu na 24 sata prije, termin nedjelja u 8 sati. IstraMet

Od ponedjeljka na Kvarneru slijedi stabilizacija vremena uz umjerenu do jaku buru koja će osušiti zrak pa stoga oborina gotovo i neće biti, ali će se zadržati promjenjivo oblačno.
U Gorskom kotaru malo drugačija situacija. U prvom dijelu dana zadržat će se oborine koje će iznad 600-700 metara prelaziti u snijeg, no intenzitet će do podneva slabjeti pa se ne očekuju značajne količine snijega (do 5 cm). Oborine će do poslijepodne prestati, a kasno navečer sa zapada doći će i do razvedravanja.
Jutarnje temperature na Kvarneru od 3 do 8°C, u Gorskom kotaru od -2 do 3°C, a po danu će malo ugrijati na Kvarneru od 10 do 15°C, a u Gorskom kotaru će se zadržati na oko 5°C.

Dakle slijedi jedna žestoka promjena vremena popraćena s dosta kiše (u višem gorju i snijega) te snažnim vjetrom. Stoga će za vikend vjerojatno biti na snazi i meteoalarm.
Važno je napomenuti kako prognostički modeli nisu sasvim usklađeni što zasigurno može dovesti i do promjena u odvijanju vremenskih prilika na određenom području.

Sličan sadržaj