Kiša aktivirala brojna klizišta


Kiša koja posljednjih tjedana kao da ne prestaje padati – osim poplava – prouzročila je i brojna klizišta. Najteže je u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Odroni ugrožavaju kuće i gospodarske objekte, urušavaju se prometnice, materijalna šteta je golema.

Varaždinski bregi ovih dana nisu sigurni. Samo u općinama Bednja i Gornji Kneginec te okolici Varaždinskih Toplica aktiviralo se više od 70 klizišta. U odronima nestaju ceste, pucaju zidovi.

Dragan Ćosić iz Banjšćine već tri dana ne spava. Kako bi mogao zaštiti obitelj, pazi da klizište ‘ne krene’. Trese se, radi, čuješ prozore, namještaj, kako se pomalo miče sve unutra, kaže.
Kod Nine Češnjaja je bio i komunalni redar. Rekao je da je opasno boraviti u kući zbog mogućeg odrona.

Tridesetak klizišta aktivno je u području uz rijeku Sutlu. U Krapinsko-zagorskoj županiji također su ugroženi brdski predjeli.

Naravno da se bojim za kuću. Gore je još puno zemlje, još prijeti kojih 40-50 kubika zemlje iznad koje je već odvojeno, nadamo se da će ostati gore, strahuje Miroslav Kovačec iz Gornjeg Jesenja.

Tlo klizi i na području Zagreba. Za nekoliko obitelji u Čučerju ovih dana nema mirna sna.

Jedan dio zahvaća mi pomoćnu zgradu. Odlomilo se nekih 3,4 m dubine, nekih 200 kvadrata zemljišta je otišlo. Na jednoj strani, sad mi je donijelo jedno 1000 kvadrata, kaže Marijan Bakula.

Na sreću ozlijeđenih nema, no opasnost od klizišta nije ni izbliza prošla. Rekordne količine kiše tek sada nam otkrivaju da se prilikom građenja brojnih objekta nesigurnost tla često nije uzimala u obzir.

Izvor: Hrt
Naslovna foto: Marko Jurinec

Sličan sadržaj