Kiša donijela osvježenje / OPREZ: Slijedi olujna bura s orkanskim udarima!

Sandro Puncet@Mali Lošinj
Sandro Puncet@Mali Lošinj

Tijekom utorka najavili smo u kojem će se smjeru odvijati vrijeme idućih dana, počevši od srijede. Lokalni pljuskovi pojavljivali su se još tijekom dana, a kasnije navečer, posebno iza 23h, oborine su se konkretizirale i ojačale.

Na području PGŽ uslijedilo je par sati kiše i pljuskova s grmljavinom, a temperature su pale na ugodnije vrijednosti. Prema službenim podacima za PGŽ, najviše kiše (20 mm) palo je u Pargu iznad Čabra, u Rijeci 16 mm, Delnicama i Rabu 13 mm, Kukuljanovu 12 mm, Malom Lošinju 11 mm, Bakru 8 mm, Crnom Lugu 4 mm, a u Krku 3 mm.
Zaključak je da je veći dio županije dobio konkretniju kišu.

Jutarnje temperature u regiji jasno oslikavaju koliko se protekle noći lakše disalo. Pula i Rovinj mjerili su 21°C, Crikvenica 20°C, Malinska, Opatija i Umag 19°C, Baška, Cres, Krk, Omišalj, Rab, Rijeka i Senj 18°C, Rabac 17°C, Cernik, Gospić i Kukuljanovo 16°C, Brinje, Hreljin i Labin 15°C, Buzet, Jurdani, Mirkovica i Otočac 14°C, Delnice i Pazin 13°C, Parg 11°C te Zavižan prohladnih 7°C.

Još je konkretnije s oborinama bilo u unutrašnjosti Hrvatske gdje su se protekle noći premještale intenzivnije oborine, a lokalno je palo i do 40 mm kiše, a u Slavoniji je olujno nevrijeme mjestimice počinilo i veću materijalnu štetu. Slično s oborinama je izmjereno i u unutrašnjosti Istre.

Iako četvrtak donosi trenutno i sunčano vrijeme na dijelu područja, priča s oborinama još nije gotova pa tako područje PGŽ uz granicu sa Slovenijom ima i pljuskove, a tijekom poslijepodneva očekuje se još jedan oborinski val koji bi najviše kiše mogao donijeti Gorskom kotaru, a manje riječkom području i istočnom priobalju, dok će na ostatku područja oborine i izostati.

Kiša će tek ponegdje biti moguća i tijekom petka, posebno u Gorskom kotaru i Lici, na istočnom priobalju te mjestimice u zaleđu Rijeke, dok će otoci biti uglavnom suhi kao i Istra.
Osim kiše naglasak stavljamo i na jaku do olujnu buru s orkanskim udarima, gdje se prognoziraju udari i do 130 km/h, posebno podno Velebita, no čak i Riječki zaljev ima u najavi olujni prosjek bure s gotovo orkanskim udarima u prvom dijelu petka, dok će poslijepodne vjetar malo oslabjeti.
Vjetrovito će biti i u Gorskom kotaru uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar.

Zbog svega navedenog, DHMZ je kroz servis Meteoalarm za Kvarner i Kvarnerić izdao crveno upozorenje koje glasi:
Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Dakle, uz ovoliki vjetar izvjesni su problemi u prometu. S burom će još osvježiti ( i u moru) uz pojačan osjet hladnoće, a gore navedena upozorenja treba shvatiti ozbiljno, jer se radi o jednom od jačih vjetrova od početka godine.

Tijekom subote vjetar će dodatno oslabjeti, a zadržat će se promjenjivo oblačno vrijeme, zbog dolaska vlažnog i nestabilnog zraka s istoka. U takvim okolnostima najveće šanse za oborine postojat će na istočnom priobalju, u Gorskom kotaru i Lici dok će drugdje biti suho.

U nedjelju više sunca, a samim time i topline, dok se od ponedjeljka na sjeverni Jadran vraćaju temperature od 30 ili više stupnjeva, a u Gorski kotar 25+°C.

Za kraj još jednom napomena: Tijekom petka na Kvarneru i u Kvarneriću mogući su udari bure do 130 km/h, posebno na istočnom priobalju. Najbolje je ne kretati na put bez prijeke potrebe, jer će prometovanje biti otežano, ograničeno ili zabranjeno!

Crikvenica, Dario Grubišić

Otočac, Zoran Jelinić

Radar u srijedu navečer

Sličan sadržaj