Jesen u srcu srpnja: Olujna bura ometa promet, Rijeka na 18°C, isto koliko i Opatija u moru

DarioG@Crikvenica
DarioG@Crikvenica

Kiša koja je pala u noći na četvrtak, u sklopu prolaska hladne fronte, samo je bila uvertira u ono što je uslijedilo u noći na petak kada je zapuhala jaka do olujna bura s orkanskim udarima, što je stvorilo ugođaj više nalik zimi ili kasnoj jeseni, nego sredini srpnja, ali to smo i najavili.

Tijekom petka do sada glavnu riječ vodi bura zbog koje je na snazi niz zabrana i ograničenja u prometu, a u prekidu su neke katamaranske i trajektne linije.
Zbog olujnog vjetra dionica autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Posedarje, Paški most i DC54 Maslenica-Zaton Obrovački zatvoreni su za sav promet.
Samo za osobna vozila otvorene su:

-autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice,
-Jadranska magistrala (DC8) između Karlobag i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Jak vjetar usporava promet i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.
Zbog olujnog vjetra u prekidu su:
Riječko okružje:
– Trajektne linije Stinica-Mišnjak, Prizna – Žigljen i Lopar-Valbiska;
– Katamaranska linija Novalja – Rab – Rijeka.

Preneseno u brojke, a posluženo sa Pljusak.com stranice, najvjetrovitije lokacije do petka u podne bile su: Omišalj (27 m/s), Pag (24 m/s), Pula-aerodrom (22 m/s), Susak (21 m/s), Lošinj, Ćunski (20 m/s), Rijeka, Pehlin (19 m/s), Pag, Novalja (19 m/s), Porer i Grižane (18 m/s).
Ovdje su samo navedene postaje na kojima je vjetar bilježio ili olujan prosjek ili olujne udare.

Bura će na sjevernom dijelu Kvarnera slabjeti kasnije poslijepodne, dok će južnije i subota biti vjetrovit dan uz mogućnost olujnih udara bure.
Prvo je kiša donijela osvježenje, a zatim je bura sve dodatno pojačala, što se vidi i iz temperatura zraka u podne na najvećim postajama od Istre do Like: Senj 19°C, Rijeka 18°C, Pazin 17°C, Gospić 13°C, Parg 11°C. Najmanje se osvježenje osjeća na jugu Kvarnera gdje je u Rabu izmjereno 21°C, a u Malom Lošinju 22°C, no i to je svježije od proteklih dana, i to osjetno.
Podsjećamo, još u nedjelju temperatura u Rijeci rasla je i do 35°C,a danas se mjeri tek 18°C uz osjet hladnoće koji je niži od izmjerene temperature za dva ili tri stupnja.

Zahladnjelo je i u moru, posebno u Rijeci i okolici, i to za čak 7°C pa je more opet za kupanje samo hrabrijima. Na postaji u Opatiji još u 8h ujutro izmjereno je visokih 25°C, da bi u 11h bilo izmjereno tek 18°C. Bura je izmiješala slojeve more, što je rezultiralo ovakvim padom temperature.

Vjetar je uzeo primat pa se oborine i ne spominju, no ipak ima mjestimične kiše, a slično stanje, oblačno, uz mogućnost slabe kiše (posebno u gorju) te svježije (hladnije) zadržat će se do nedjelje, kada će nas napokon napustiti visinska ciklona, a tada će i bura potpuno prestati na cijelom području.

U unutrašnjosti zemlje zbog kruženja ciklone, može mjestimice pasti i obilnija kiša. Posvuda hladnije od prosjeka.

Sličan sadržaj