Klađenje na bijeli Božić

Čim netko spomene riječ Božić odmah nam na pamet padaju asocijacije poput zime, snijega, kuhanog vina, topline doma i slično. Jedna od najčešćih poveznica Božića je sa snijegom, jer blagdansko vrijeme potkraj godine je najljepše, ali složit će se mnogi, nije to to bez snijega.

I dok nas u zadnje vrijeme za Božić očekuje iznadprosječna toplina, a događa se to i ove godine, u drugim krajevima, posebno bližima sjeveru na sjevernoj polutci, bijeli Božić uopće nije upitan.

Uz vezanje Božića sa snijegom postoje brojne tradicije. Tako je Britancima normalno svake godine kladiti se na mogućnost bijelog Božića, jer je klađenje na meteorološka zbivanja dozvoljeno. Dozvoljeno je i kod nas, ali se vrijeme jako rijetko pojavljuje u kladionicama, dok je u SAD-u zabranjeno.

Vratimo se Britancima. Devet dana prije Božića kladioničari su davali šanse za bijeli Božić u Londonu u omjeru 8:1, što znači da bi na svaki uloženu funtu dobitak bio 8 funti.
Pogledajte danas na Božić temperaturu u Londonu i zaključite sami jesu li neki zaradili novce ili su pak kladionice dobro zaradile na naivnim ljudima.

Zapravo klimatološki gledano, bijeli Božić u Ujedinjenom Kraljevstvu je više bajka nego stvarnost. Uostalom isto kao i kod nas. Svi oni koji su se kladili na snijeg u Londonu su razočarani (osim kladionica).

Sličan sadržaj