Klimatološka jesen počela lokalno obilnijom kišom i padom temperatura / Upozorenja i za subotu

Prvog dana klimatološke jeseni na vrijeme djeluje ciklona koja se produbljuje u Ligurskom moru, a koja je lokalno na riječkom području donijela i blizu 50 mm kiše. Olujni oblak se premještao preko Bakarskog zaljeva donoseći obilnije pljuskove praćene grmljavinom. Zbog toga je u Bakarcu izmjereno 46 mm kiše, Doričićima 37 mm, u Poratu na otoku Krku 32 mm, Hreljinu 31 mm, Njivicama 30 mm.

Prema podatku od 14h, na riječkom aerodromu palo je 53 mm, Rabu 10, a u Malom Lošinju 9 mm kiše.

Nakon što se olujni potencijal “potrošio” nastavila se jesenska kiša uz povremenu grmljavinu koja je i u Rijeci donijela pristojnu količinu kiše. Na zapadu grada palo je i preko 20 mm kiše, a sličan podatak stiže i sa službene riječke postaje na Kozali (22 mm).
Kiše i pljuskova, bilo je i na području Gorskog kotara, izuzev Parga koji je skupio 10 mm kiše, ostali podaci bit će poznati u subotu.

Uz kišu zamjetnije je osvježilo. U Rijeci je u 14h izmjereno tek 20 stupnjeva. Još je hladnije bilo u gorju (Parg 15, Delnice 17°C), dok ništa previše topliji nisu bili ni otoci (Rab 20, Mali Lošinj 21°C).

Iako u 14h kiša ne pada na većini područja, a uslijedilo je i razvedravanje, smirivanje vremena neće se još dogoditi, upravo iz činjenice što ciklona jača u Ligurskom moru. Zbog toga su i tijekom subote lokalno moguće obilnije oborine ili izraženiji grmljavinski pljuskovi, a sukladno tome DHMZ je kroz sustav Meteoalarm izdao upozorenje.

S odmicanjem ciklone u nedjelju poslijepodne i mogućnost kiše ili pljuskova značajno će se smanjiti.

Sličan sadržaj