Izdano upozorenje za obilnu kišu, grmljavinske pljuskove i jak vjetar

Za razliku od one kalendarske ili astronomske koja dolazi 20-ak dana kasnije, klimatološka jesen dolazi 1. rujna.

Zbog čega baš 1. rujna? Budući da jedna kalendarska godina ima 12 mjeseci, jednostavnije je izračunati npr. srednju mjesečnu temperaturu za razdoblje od prvog do zadnjeg datuma u mjesecu te je potom stručno ispravnije uspoređivati uvijek isto kalendarsko razdoblje za različite godine.
S obzirom na to da se usporedbom višegodišnjih srednjaka srednjih mjesečnih temperatura zraka jasno uočava razlika između pojedinih mjeseci, tu se krije odgovor na pitanje zašto klimatološka jesen počinje 1. rujna, odnosno svako klimatološko godišnje doba počinje prvog dana u mjesecu, a ne kao kod astronomskih početaka, iza 20. u mjesecu.

Astronomska jesen i bilo koje drugo godišnje doba uvjetovani su položajem Zemlje i Sunca, a klimatološka, promjenama u temperaturi u odnosu na tri prethodna mjeseca.
Zna se dogoditi da bez obzira na početak klimatološke jeseni, tzv. “bablje” ljeto potraje i do listopada. Međutim, ne mora se to nužno dogoditi svake godine.

Ove godine, nakon brojnih vrućih dana tijekom klimatološkog ljeta, priroda je odlučila poštivati “vozni red” pa će upravo prvog dana klimatološke jeseni vrijeme nalikovati godišnjem dobu, makar kada je riječ o kiši koja stiže, iako će u početku temperature još biti visoke.

Promjena vremena bit će uvjetovana približavanjem doline sa sjeverozapada Europe s hladnom frontom. Zbog toga će tijekom petka biti promjenjivo ili pretežno oblačno s kišom te pljuskovima s grmljavinom, a oborine će mjestimice biti i obilnije. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar, posebno na otocima, a jugozapadnjak u Gorskom kotaru. Malo će osvježiti.
DHMZ je kroz sustav upozorenja Meteoalarm upozorio na mogućnost jakog juga i južnog vjetra te na mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom ili obilnije kiše (i do 50 mm).

Utjecaj te doline nastavit će se i tijekom subote uz stvaranje plitkog ciklonalnog centra nad područjem Italije. Tijekom subote bit će promjenjivo oblačno uz mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Još će malo osvježiti, a vjetar okrenuti na jugozapadni smjer, uz naznaku jačanja bure kasno navečer.

U nedjelju će centar ciklone odmicati na jugoistok, zbog čega će se na Kvarneru vrijeme smirivati u drugom dijelu dana, a kiša će se zadržavati u Gorskom kotaru. Temperature još malo niže. Bura će biti mjestimice i jaka u prvom dijelu dana, a zatim će slabjeti.

Od ponedjeljka do četvrtka, prognostički modeli vide stabilnije i toplije vrijeme, ali ne i vruće, uz mogućnost za poneki lokalni pljusak u ponedjeljak, a konkretnija kiša uz novi pad temperatura očekuje se od četvrtka.
Uz ovo ide i napomena da je prognozu moguće dati tri dana unaprijed, a sve nakon toga su izgledi vremena koji se iščitavaju na temelju trenda, a ti izgledi su itekako podložni promjeni.

Naslovna: Sinoptička situacija za petak u 12h, po modelu ECMWF. Izradio: DHMZ

Sličan sadržaj