Harvey usmrtio 35 osoba, procijenjena šteta i do 80 milijardi dolara

Prilično je sigurno da se ime Harvey više neće nalaziti u kalendaru nadolazećih tropskih sustava na Atlantiku, jer je postojeći ostavio duboki trag i mnoštvo posljedica.

Prema posljednjim saznanjima od petka je na području Teksasa i Louisiane smrtno stradalo najmanje 35 ljudi, a 32 tisuće je bilo raseljeno. Harvey je donio i rekordne količine kiše i nezapamćene poplave, naročito u Teksasu.

Prevedeno u brojke, Harvey je tri puta udario na kopno, dva puta u Teksasu i jednom u Louisiani, a na lokaciji Ceadr Bayou palo je nevjerojatnih 1318 mm kiše, što je novi rekord za količinu kiše od jednog tropskog sustava, ne računajući Havaje.
U Houstonu, koji je cijeli bio pod vodom, uragan je donio 1110 litara kiše po četvornom metru i rekord za dnevnu količinu kiše od 408 mm. Pao je rekord i za trodnevnu količinu kiše. Rekorder je aerodrom Hobby u blizini Houstona koji je dobio 825 mm kiše, što nije u povijesti mjerenja dobila niti jedna lokacija u SAD-u.

Sanacija štete potrajat će mjesecima, ako ne i godinama, a prema preliminarnim pokazateljima ona se procjenjuje između 51 i 75 milijardi dolara.

U Houstonu se stanje smiruje, jer je trenutna tropska oluja Harvey odmaknula prema Louisiani, koju danas očekuje i do 200 mm kiše. U Houstonu se strahuje da će broj mrtvih naglo rasti kako se voda bude povlačila.

Harvey bi se potpuno trebao raspasti nad dolinom Ohio za tri dana, ali ostat će upamćen kao jedan od opasnijih i razornijih tropskih sustava na kopnu SAD-a. Uspoređuju ga i s Katrinom koja je 2005. godine je pogodila New Orleans usmrtivši više od 1800 ljudi i izazvavši štetu od 108 milijardi dolara.

Nastala tropska oluja Irma
Harvey se još nije potpuno ni povukao, a Atlantik ima novog kandidata za uragan. Zove se Irma, nastala je kod Zelenortskog otočja i prognozira se da će do nedjelje ojačati na uragan 3. kategorije.
Kretat će se prema Karibima, koje bi, većina modela je suglasna, trebala zaobići te nastaviti u smjeru istočne obale SAD-a.
Još je puno nepoznanica po tom pitanju pa je još uvijek neizvjesno hoće li do obale i stići.

Još se veće opasnost krije u potencijalu Meksičkog zaljeva, gdje postoji mogućnost nastanka nove tropske oluje upitnog intenziteta, ali koja bi također mogla završiti u Teksasu, šo im trenutno najmanje treba.

Sličan sadržaj