Klimatološki oproštaj od ljeta / Klimatološka jesen počet će u skladu s imenom

11920454_10203829240170392_249938122_n

Nakon brze fronte početkom tjedna, vrijeme se od sredine stabiliziralo, a temperature prema kraju tjedna bivale sve više. Do nedjelje su one porasle i do 34°C, koliko je izmjereno u Rijeci u subotu, dok su na otocima najviše dnevne temperature kretale se do 32°C. Naravno, u Gorskom kotaru bilo je nešto hladnije, ali podatak iz Parga kaže da je u nedjelju izmjerena najviša dnevna temperatura od 29°C.
Razlog zašto su otoci bili nešto svježiji treba tražiti i u moru koje je s posljednjom frontom znatno osvježilo, jer je bura koja je puhala izmiješala njegove slojeve te je hladniji sloj došao na površinu.
Ipak, sa vikend-zagrijavanjem i njegove su temperature porasle pa se sada kreću u rasponu od 23 na riječkom području do 25°C na otocima.

U Hrvatskoj su posebno u dane vikenda temperature mjestimice dosezale i 35°C pa možemo govoriti o pravom povratku ljeta. U Daruvaru je tijekom nedjelje živa u termometru rasla i do 35°C, u subotu je Knin bio najtopliji s 36°C, a u petak je pak najtopliji bio Osijek s 35°C.

Prvi tjedan klimatološke jeseni koja počinje 01. rujna bit će u svom prvom dijelu stabilan, ljetni s temperaturama na Kvarneru oko 30°C, a u Gorskom kotaru također može biti čak i vrućih dana, dok se u većini očekuje vrlo toplo vrijeme s temperaturom između 25 i 30°C.
Događat će se dnevna izmjena vjetrova. U noći sjevernih smjerova, tijekom dana južnih uz slab do umjeren intenzitet.
Tijekom ponedjeljka i utorka sunca će biti najviše, dok tijekom srijede može biti povremeno i umjerene naoblake.

U drugom dijelu tjedna doći ćemo pod utjecaj nešto nestabilnijeg zraka pa su tijekom četvrtka već mogući pljuskovi s grmljavinom kao najava u ono što slijedi do kraja tjedna, kada će lokalno na području PGŽ biti intenzivnijih oborina, a moguće su i izraženije grmljavinske nestabilnosti.
Sinoptička situacija na kartama bit će gotovo zimska. Nazivamo je “bloking”, kada je na Atlantiku prisutna snažna anticiklona (blok) koja spriječava bilo kakvu ciklonalnu aktivnost na Atlantiku, samim time i povlačenje topline iz Afrike, a istovremeno će sa sjevera Europe prema našim krajevima stizati fronte i nešto hladniji zrak.
Nešto od tih prodora može rezultirati i stvaranjem ciklone u Sredozemlju, koja će onda donositi i obilnije oborine do kraja tjedna.
Opisanu sinoptičku situaciju možete vidjeti na slici ispod

Današnji prognostički modeli upućuju na mogućnost povlačenja bloka i na naše područje, što bi značilo stabilizaciju vremena u tjednu iza toga uz čestu buru na Jadranu, ali je o tome još prerano za govoriti.
Ono što je sada već prilično sigurno, a crta se na kartama još od utorka, je da ćemo zahvaljujući anticikloni na Atlantiku, dobiti i nešto hladnijeg i vlažnijeg zraka sa sjevera Europe, mogućnost stvaranja ciklona u Sredozemlju, a samim time i gotovo sigurnu promjenu vremena koja može od četvrtka do nedjelje lokalno rezultirati i obilnijim oborinama.
Sve to bit će popraćeno i padom temperature zraka pa će kolovoške “tridesetice” postati stvar prošlosti.

Isto kao što je tjedan nakon ovog pod upitnikom, tako je još uvijek nepoznanica hoće li nam se više ljeto vraćati.

Naslovna: Vrbnik, foto: Dalibor Jud

Sličan sadržaj