El Nino pogoduje intenzivnoj tropskoj aktivnosti na Pacifiku / Nakon Erike, Fred na Atlantiku

Clipboard01

Intenzivna tropska aktivnost bilježi se na Tihom oceanu ove sezone, a vrlo mirnu sezonu na Atlantiku povremeno “razbudi” poneki tropski sustav. Krivac za oba slučaja je isti, globalni fenomen El Nino.

El Nino je topla struja na površini oceana koja se svakih nekoliko godina javlja ispred obala Ekvadora i Perua u vrijeme Božića (El Nino – djetešce, mali Isus). U vrijeme El Nina temperatura površine mora se povećava od 1 do 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka što izaziva čitav niz procesa u oceanu i atmosferi te utječe na vrijeme. Osim promjene temperature mora javljaju se i promjene u polju tlaka zraka što izaziva slabljenje pasata – postojanih vjetrova koji pušu nad tropskim oceanima. El Nino utječe i na vrijeme nad Europom ali je, zbog velike udaljenosti, njegov utjecaj znatno slabiji nego na vrijeme nad područjem Južne i Sjeverne Amerike. U našim krajevima zime tada mogu biti toplije i vlažnije od prosjeka, a tropske sezone na Pacifiku su vrlo intenzivne, dok na Atlantiku budu ispodprosječne.

Atlantski ocean
Tropska oluja Erika bila je 5. imenovana oluja ove sezone na Atlantiku, a u Dominikanskoj Republici postala je najsmrtonosnijom od 1979. godine. Na Karibima je palo lokalno i do 700 mm kiše, a najteže je stradala upravo Dominikanska Republika, gdje je zabilježeno 37 pogibija uzrokovanih olujom.
Nakon što je došla do Meksičkog zaljeva, postala je vrlo neorganiziranim sustavom, ali opet je prijetnja poplavama ostala jugoistoku SAD-a.

Njen nasljednik, Fred, krenuo je od afričke obale i već postao uraganom 1. kategorije dok je pogađao Zelenortsko otočje. Ostat će upamćen kao najistočniji zabilježeni uragan na Atlantiku od vođenja evidencije, 2. ovosezonski uragan te 3. uragan koji je ikada pogodio Zelenortsko otočje.
Takva snaga sustava bila je dovoljna za obilni kišu, poplave i odrone, ali vijesti o žrtvama nema.
Po prolasku otočja i daljnjim odmicanjem sjeverozapadno, oslabio je na tropsku oluju, zbog nepovoljnih uvjeta, a upravo bi visinski vjetrovi i suh zrak mogli odigrati ključnu ulogu u Fredovoj budućnosti zbog čega se niti ne vidi njegovo postojanje nakon 5. dana.

Tihi ocean
Pacifik je taj koji ove godine okuplja glavninu tropske aktivnosti, a sustavi se nižu jedan za drugim, bez pravila, bilo da je riječ o zapadnom, središnjem ili istočnom dijelu najvećeg oceana na Zemlji, što se može vidjeti i iz naslovne slike.
Tijekom ovog tjedna bila su aktivna čak 3 velika uragana na središnjem dijelu Pacifika, Ignacio, Jimena i Kilo.

Ignacio je opasno zaprijetio Havajima, ali ih glavninom i promašio, iako je dok se približavao otočju, jedno vrijeme bio i uraganom 4. kategorije. Uslijedio je zaokret putanje te je otočje izbjeglo najgore, ali se utjcaj snažnog tropskog sustava itekako osjetio. Pale su velike količine kiše, i preko 500 mm, čime je višestruko premašen oborinski prosjek za ovo doba godine.

Jimena je još jedan opasan uragan koji je prisutan, s vrlo sličnom putanjom kao što ju je imao i Ignacio. Također je jedno vrijeme bila uraganom 4. kategorije, ali prisutnost Ignacija dovela je do toga da ovaj sustav ranije okrene u smjeru sjeverozapada te tako u potpunosti poštedi Havaje najgoreg.
Trenutno i Ignacijo i Jimena bilježe slabljenje. Ignacio je tropska oluja, a Jimena je tek malo oslabjela na uragan 3. kategorije.

Osim, njih, spomenut je ranije u tekstu i uragan Kilo, koji je prvi bio prijetio Havajima i donio obilniju kišu, ali je također poštedio otočje glavnine svog utjecaja.
Kako je prešao datumsku granicu i ušao u zapadni Pacifik, sada se vodi kao tajfun 2. kategorije s prognozom jačanja tako da se ne može u potpunosti isključiti čak niti mogućnost da dosegne u konačnici istok Azije. Kakav bi to put bio, od Havaja do npr. Kine ili Japana, ali još je prerano za govoriti gdje bi u konačnici, nekadašnji uragan, a sadašnji tajfun Kilo mogao završiti.
Pred njim je veliko oceansko prostranstvo i isto tako velika mogućnost daljnjeg jačanja, možda čak i na ekstremnu 5. kategoriju.

I posljednji za današnji tropski pregled, nipošto nije i najbezopasniji. Možda samo po trenutnom statusu, tropska depresija 14-E zvuči bezopasno. Ako kažemo da je od svih sustava najbliža meksičkoj obali uz očekivano jačanje idućih sati, tada epitet “opasan” dobiva pravosnažno djelovanje.
Prognoze već idućih sati najavljuju snažnu tropsku oluju, koja bi se kretala prema Kalifornijskom zaljevu. Putanja je još diskutabilna, stoga ovaj sustav nikako ne treba otpisati.

Sličan sadržaj