Hoće li ove godine službeno biti proglašen fenomen La Nina?

26424085606_3786106f0e_c

La Nina je El Ninova hladnija strana, odnosno fenomen kada se temperatura oceana u centralnom i ekvatorijalnom Pacifiku neuobičajeno spusti.
Do lipnja je na sceni bio El Nino, a odmah po njegovom prestanku stručnjaci su se okrenuli proučavanju mogućnosti nastanka La Nine tijekom jeseni ili zime.

Da bi fenomen bio proglašen, temperatura površine oceana mora u pet mjeseci za redom, bar tri mjeseca mora biti niža pola stupnja ili više od toga. Temperatura se nakratko i spustila u zadovoljavajuće vrijednosti, ali nije potrajala, tako da kriteriji za proglašenje La Nine ne postoje.

Ipak, hladnije od prosjeka na površini oceana, bit će potkraj jeseni i početkom zime. Možda neće postojati službeni uvjeti za proglašenje fenomena, ali bi svejedno trebalo doći do promjene u kretanju mlazne struje.
Trenutni izgledi za proglašenje La Nine su mršavih 30%, ali ne smije se isključiti mogućnost da će period od listopada do siječnja biti hladniji od prosjeka, čime bi se ostvarili uvjeti za službeno proglašenje nastanka fenomena La Nina.

Za naše područje ona bi trebala značiti i pravu zimu s dosta oborina, ali još je prerano za bilo kakve prognoze.

Naslovna: TWN

Sličan sadržaj