I lipanj i prva polovica 2016. rekordna na globalnoj razini / Može li La Nina što promijeniti?

NOAA, anomalije globalne temperature
NOAA, anomalije globalne temperature

Globalnim rekordima nema kraja. Protekli je lipanj bio 14 uzastopni rekordni mjesec na globalnoj razini, što se nije dogodilo u povijesti mjerenja.

Globalna je temperatura u lipnju odstupala naravno pozitivno za 0.90°C, od prosjeka za 20. stoljeće, a već 40 godina za redom lipanj je topliji od tog prosjeka.

Ulazeći u dublju analizu, na kopnu je proteklog lipnja temperatura od prosjeka odstupala za +1.24°C, a oceani su odstupali za +0.77°C.

Gledano po hemisferama, od prosjeka se na sjevernoj odstupalo +1.06, a na južnoj +0.73˘°C.

Ali tu priča ne završava. Ovogodišnjih je 6 mjeseci najtoplije na Zemlji otkako se vode mjerenja koja su počela 1880. godine. U tom periodu stvoreno je odstupanje od +1.05°C, čime je nadmašen rekord iz 2015. godine za +0.20°C.

Još jednom, rekordi ukratko:
– najtopliji lipanj od početka mjerenja.
– 40 godina za redom lipanj iznad prosjeka za 20. stoljeće
– 378 mjeseci za redom, prosječna globalna temperatura je viša od prosjeka za 20. stoljeće
– najtopliji period od siječnja do lipnja od početka mjerenja
– 14 mjeseci za redom padaju globalni rekordi (od svibnja 2015.)

Ako se uzme u obzir da su ova snažna i rekordna odstupanja ostvarena za trajanja fenomena El Nino, postavlja se pitanje hoće li s nadolazećom La Ninom, napokon mjeseci postati hladniji?

Najnovija predviđanja stručnjaka upućuju na mogućnost odgode nastanka La Nine do jeseni, već su najveći izgledi za neutralnu situaciju. Gledajući najnovija mjerenja, La Nina neće službeno moći biti proglašena najmanje do kraja listopada ove godine.

Ako se La Nina ne “probije na scenu” do kraja godine, vjerojatno ćemo govoriti o 2016. godini kao o 3. za redom najtoplijoj godini
Međutim, nastane li La Nina, efekt suprotan El Ninu, prije kraja godine, tada su i izgledi da 2016. neće biti najtoplija godina veći.

Sličan sadržaj